Duurzaamheid: uitgerangeerde boorplatformen krijgen mogelijk tweede ‘groene’ leven

Je ziet ze tijdens je vakantie op Texel niet meteen liggen, maar ze staan er wel degelijk: ruim 1400 boorplatformen. De Noordzee is een bron van olie en vooral gas. Al jaren pompen we de fossiele brandstoffen omhoog om ons land draaiende te houden, maar het einde begint in zicht te komen. De velden raken leeg en dat betekent dat we snel verder moeten kijken naar een duurzame oplossing.

Het ontmantelen van alle olie- en gasplatforms kost een vermogen, namelijk twee tot vijf miljard. Natuurlijk hebben de platformen door de jaren heen een veelvoud van dit bedrag opgeleverd, maar het blijft toch zonde om alles te moeten verwijderen. Met deze gedachte is de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) op zoek gegaan naar een oplossing die duurzaam en goedkoper is.

De windmolenparken zijn een stap in de goede richting, maar deze duurzame bron blijft eens stuk minder betrouwbaar. Geen wind, is geen stroom. In deze gevallen worden gasturbines gebruikt om gebrek te compenseren.

Deze techniek kan het nieuwste exportproduct van Nederland gaan worden.

De oplossing

In Duitsland hebben ze voor het wegvallen van windenergie of wanneer de windmolens de vraag niet aankunnen een oplossingen gevonden in waterstof. Dit gas, dat wordt gewonnen door middel van elektrolyse, is licht ontvlambaar en een goed alternatief voor gas of olie.

Niet alleen de platformen, maar ook het gehele netwerk dat al in de Noordzee ligt kan op deze manier worden hergebruikt. Het idee is om op de platformen het gas op te wekken en vervolgens op te slaan in de pijpleidingen en mogelijk zelfs in de bestaande velden.

Door dit nieuwe netwerk aan te sluiten op het bestaande windenergie netwerk wordt een energiebron gecreëerd die niet alleen duurzaam, maar ook stabiel is en de vraag aan kan.

De toekomst

Wanneer deze techniek wordt toegepast op de tien grootste platformen kan één megaton aan CO2 uitstoot worden bespaard. De totale uitstoot van de Nederlandse industrie ligt op 95 megaton. Een daling van ruim een procent klinkt niet als veel, maar op dit gebied is het een wereldprestatie.

Een ambitieus experiment, maar als iemand het kan dan zijn het de Nederlanders. Door de ervaring en kennis die we hebben op gebied van maritieme industrie en de gunstige omstandigheden (relatief ondiepe zee) zijn de kenners hoopvol gestemd. Deze techniek kan het nieuwe Nederlandse exportproduct gaan worden. Nederland blijft dus een voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Reageer op artikel:
Duurzaamheid: uitgerangeerde boorplatformen krijgen mogelijk tweede ‘groene’ leven
Sluiten