Redactie
Redactie Advertorial in archief 27 sep 2017

Duurzaam wonen: zo pak je het aan (en dit moet in de toekomst gebeuren)

Je hebt ongetwijfeld een mening over duurzaam wonen en misschien ben je er zelf mee bezig. Maar op welke manier en in hoeverre? Welke stappen kun je nu al zetten en wat kan je in de toekomst verwachten? Uit de resultaten van ons Facebook-onderzoek blijkt dat het jullie in elk geval ter harte gaat.

Onze generatie is opgegroeid met een duurzamer oog dan de generaties voor ons. Dat is ook niet vreemd: wij groeien op met een planeet die het in alle opzichten zwaarder te verduren heeft. Onze eerste vraag was dan ook: houd jij je bezig met duurzaam wonen? Nog geen twee procent van de Manners-lezers houdt zich er niét mee bezig. Dat is een prachtig getal, want dat betekent dat bij 98 procent duurzaamheid wel op de agenda staat.

Maar hoe dan?

Ideeën hebben over duurzaamheid is mooi, maar duurzaamheid in je eigen leven toepassen is een ander verhaal. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig: 25 procent wil namelijk wel ‘iets’ doen, maar weet nog niet zo goed hoe. Daar kunnen wij bij helpen. Stappen die je nu al kunt zetten, zonder enorme investeringen, zijn ook nu al haalbaar.

Common sense
Zelf bewust nadenken over je energieverbruik is nog altijd de meest efficiënte oplossing om je eigen carbon footprint te reduceren. Dit vergt wellicht enige aanpassing in je dagelijkse doen en laten. Onderaan de streep komt het vooral neer op discipline. Zet het licht en alle apparatuur uit als je ze niet gebruikt, bedenk onder de douche niet een half uur lang een enorme strategie om toch eindelijk je eerste miljoen binnen te halen, zet de vaatwasser alleen aan als ‘ie vol zit (en kies een zuinig programma), was op een lagere temperatuur (je kleding wordt vaak net zo schoon) en vraag jezelf af of een droger écht nodig is? De meeste besparingen kun je behalen door niet te verspillen. Simpel.

Zuinige apparatuur
Ga je nieuwe apparatuur aanschaffen, investeer nét iets meer voor een zuiniger apparaat. Het verschil in kosten heb je er meestal binnen een jaar uit. Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang ze voor led-lampen. Simpel, zuinig en bewezen binnen een jaar terugverdiend.

Groene leveranciers
Er zijn tal van groene energieleveranciers bekend die een deel of alle energie opwekken uit CO2-neutrale bronnen. Met andere woorden: de Nederlandse elektriciteitsopwekking wordt steeds groener. Dit is ook te zien aan de windparken die gebouwd gaan worden op de Noordzee. Zo heeft een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi onlangs de tender voor Borssele III/IV, een van deze windparken op de Noordzee, gewonnen.

Kies voor een modulerende thermostaat
Een modulerende thermostaat leert hoe snel je woning opwarmt en rekent uit welk vermogen daarvoor nodig is. Dit in tegenstelling tot de old school thermostaat die ‘slechts’ weet wanneer ‘ie moet branden tot de juiste temperatuur is bereikt. Dit is niet efficiënt, omdat deze aanpak voor temperatuurwisselingen zorgt waardoor de cv-ketel elke keer weer vol aan de bak moet.

Vergis je niet: slimme thermostaten zijn lang niet altijd modulerend. Ze bieden de mogelijkheid om je woning voor te verwarmen, maar zijn daardoor logischerwijs niet per se zuiniger. De inzichten in je verbruik die de ‘slimme’ apparaatjes voorschotelen, kunnen je wel helpen om bewuster te worden van je keuzes.

Efficiënte cv-ketel
Veel energie wordt verbruikt door de cv-ketel. Door ‘m op de juiste manier af te stellen, kun je veel besparen. Sommige van deze opties zijn alleen mogelijk bij nieuwere modellen, wat de aanschaf sowieso interessant maakt (gezien ze per definitie efficiënter werken dan oudere modellen). Tips:

  • Meestal staat de ketel ingesteld op de ‘comfort’-stand. Hier kun je veelal ook ‘eco’ van maken. Gaat ‘ie net wat zuiniger aan de slag.
  • Stel de temperatuur van het tapwater in op de minimale warmte, zestig graden.
  • Sommige CV-ketels bieden de mogelijkheid om de aanvoertemperatuur aan te passen. Dit is het water dat de radiatoren ingaat. Houd er wel rekening mee dat je woning iets minder snel opwarmt.
  • Stel de pompinstelling lager in, waardoor de pomp niet onnodig hard aan het werk gaat en dus stroom bespaart. Nieuwe modellen doen dit veelal automatisch.

Isoleren
Het belangrijkste onderdeel in het kader van toepasbare bezuinigen op energie. De betere nieuwbouw wordt veelal perfect geïsoleerd, dus de meeste winst valt te behalen in bestaande bouw. Zo verliest een eengezinswoning zonder isolatie veel warmte en verbruikt maar liefst 3300 m3 gas per jaar om de woning op te warmen. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming: een besparing van tachtig procent dus. In de onderstaande tabel van de Consumentenbond kun je precies zien hoeveel je per onderdeel van elk type woning moet investeren en binnen hoeveel tijd je dit terugverdient. Best goed haalbaar, zo denkt ook 41 procent van jullie – blijkt uit ons onderzoek.

Toekomststappen

Niet alle duurzaamheid is even toegankelijk voor thuisgebruik. Zaken als een eigen warmtepomp (5 procent van de deelnemers zegt er één te gebruiken) en een zelfvoorzienend huis (5 procent) staan nog in de kinderschoenen. Zelfs een faciliteit als zonnepanelen vind je op lang nog niet alle daken terug; net geen 16 procent zegt gebruik te maken van deze panelen. In de toekomst liggen hier wellicht kansen dankzij de esthetisch verantwoorde en betaalbare Solar Roof van Tesla.

De overheid moet iets doen

Samen moeten we onze denkwijze en acties veranderen, indien we onze maatschappij duurzaam willen maken. Om dit te bereiken is slagkracht nodig. Een ruime meerderheid (54 procent) vindt dan ook dat het de taak van de overheid is om duurzaam wonen te stimuleren. Deelnemers zien slechts een beperkte verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven (18 procent), eigen verantwoordelijkheid (15 procent) of energiecoöperaties (10 procent).

Wat zou de overheid dan moeten doen? Volgens de Manners-lezer begint het bij een grootschalige aanpak: bijna 78 procent zou graag zien dat nog te bouwen nieuwbouwwijken zelfvoorzienend worden. Daarbij moet het ook mogelijk zijn om huizen niet langer afhankelijk te laten zijn van fossiele brandstoffen (38 procent) en moet er nog meer gekeken worden naar micro-oplossingen voor bestaande bouw zoals hierboven beschreven (50 procent).

Een duurzame, gezonde toekomst is zeker haalbaar. Het is aan ons, de mensheid, om de handen ineen te slaan. Van micro-oplossingen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan tot investeringen van multinationals als Shell en de juiste stimuleringen van de overheid.

Meer weten over duurzaamheid? Bekijk dan ook de onderstaande artikelen.

Dit is hoe de toekomst van duurzame mobiliteit eruit ziet

Video report: is rijden in een waterstofauto de toekomst?

In samenwerking met Shell

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen: zo pak je het aan (en dit moet in de toekomst gebeuren)
Sluiten