Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 29 jan 2020

Duurzaam raven op een nieuw festival in de achtertuin van Rotterdam

Als festivalorganisator kom je niet meer weg met containers vol plastic wegwerpbekertjes en eettentjes met alleen maar hamburgers. Rosaline Tóth en Joost van der Linden gaan een stapje verder en willen met Festival De Achtertuin bij Rotterdam een van de meest duurzame festivals van Nederland worden.

Grote kunstinstallaties, adembenemende visual art shows en beats van onder anderen Einmusik in een decor dat doet denken aan een weelderig eiland. Dat kun je verwachten van Festival De Achtertuin, een nieuw Rotterdams festival dat op 18 juli wordt georganiseerd op het terrein van Outdoor Valley. „We zijn direct verliefd geworden op deze locatie”, vertellen initiatiefnemers Rosaline Tóth en Joost van der Linden aan Manners. Ze organiseren het nieuwe festival samen met Niels Bal en Larrie G (beter bekend als DJ Warren Fellow).

Letterlijk de achtertuin van Rotterdam

Het terrein is volgens de organisatoren het best te omschrijven als een „groene, avontuurlijke oase met kreekjes” in het Hoge Bergse Bos. Letterlijk de achtertuin van Rotterdam. Het terrein is onderdeel van Outdoor Valley, een outdoorcentrum in Bergschenhoek, dat alleen door de rivier de Rotte wordt gescheiden van de noordkant van Rotterdam.

festival de achtertuin, rotterdam, nieuw, duurzaamheid, natuur
Jasper Rotgans

Blikvanger is de 35 meter hoge klimberg, met daarin een ruimte waar het Rotterdamse ambient-label No Hay Banda de muziek cureert. „Het terrein achter Rotterdam leent zich perfect voor wat wij voor ogen hebben met een festival. Kwalitatieve house mengt zich met visuele kunst, design en installaties”, aldus de initiatiefnemers. Het terrein is van zichzelf al sprookjesachtig en dan gaat de organisatie nog eens extra los met de aankleding. „Festival De Achtertuin moet bezoekers een warm en welkom gevoel geven met een unieke beleving in de surrealistische wereld van een achtertuin.”

Duurzaamheid en respect voor de natuur

Een belangrijk onderdeel van Festival De Achtertuin is duurzaamheid. Veel kunstinstallaties zijn gemaakt van gerecycled materiaal, de stroom is groen, op diesel lopende aggregaten zijn taboe, bekertjes, bordjes, messen en vorken krijgen statiegeld of zijn biologisch afbreekbaar, het eten is 100 procent vegetarisch en waar mogelijk biologisch.

festival de achtertuin, rotterdam, nieuw, duurzaamheid, natuur
Jasper Rotgans

„Iedereen voelt dat je verantwoordelijk met de wereld moet omgaan. Daarom willen wij in zoveel mogelijk facetten van het festival zo duurzaam mogelijk zijn. We gaan hier ver in, maar zijn ons ervan bewust dat het ook altijd weer beter kan”, legt Van der Linden uit. Bewustwording omtrent duurzaamheid wordt tijdens het festival in de achtertuin van Rotterdam overgebracht met behulp van initiatieven als Messy People. Dit is een nieuwe, interactieve beweging die duurzaamheid op een humoristische en laagdrempelige manier wil overbrengen.

Line-up van Festival De Achtertuin

Festival De Achtertuin kent twee intieme podia, gecureerd door de Rotterdamse labels Infinite Depth (melodic techno) en No Hay Banda (ambient/experimental). Daarnaast komen er twee grote stages met een uitgekiende programmering. Einmusik (live), Mitch de Klein, Yør Kultura en Sandrien B2B Carlos Valdes behoren tot artiesten die reeds zijn bevestigd. Meer informatie vind je hier.

? Check ook: Manners ging de bergen in voor The North Face Mountain Festival

Reageer op artikel:
Duurzaam raven op een nieuw festival in de achtertuin van Rotterdam
Sluiten