Pim Jansen
Pim Jansen Life 5 oktober 2018

Deze whisky is geveild en kostte bijna net zoveel als een Bugatti

Dat sommige whisky’s voor exorbitante bedragen van de hand worden gedaan, is algemeen bekend. Een beetje degelijke whisky kost al gauw vijftig euro of meer en wil je iets exclusiefs naar binnen werken dan mag je al snel enkele honderden euro’s neer leggen. Zo kost een 25 jaar oude Strathmill Malt Whisky al een slordige 395 euro. Die prijs verbleekt echter bij de opbrengst op een veiling van een unieke whisky: een zestig jaar oude Macallan Valerio Adami uit 1926. De prijs inclusief de veilingkosten, toch al snel 20% van de opbrengst: 957.587,90 euro op de kop af!

De whiskyveiling voor de superrijken

Bonhams Whiskey Sale in Edinburgh was het decor voor een bijzondere veiling, of liever gezegd een veiling van een bijzondere whisky. Nu is het veilen van whisky geen uitzondering. Er zijn talloze veilingen waar je, met een beetje geluk, een alleraardigste slag kunt slaan als je op zoek bent naar iets unieks. Het komt echter niet vaak voor dat een whisky die ruim negentig jaar geleden werd gebotteld onder de hamer komt.

De Macallan Valerio Adami is dan ook niet zomaar een whisky. Allereerst is er sprake van een extreem kleine oplage. Daarnaast is er sprake van een bijzonder oud exemplaar welke ook nog eens is voorzien van een zeer mooi vormgegeven etiket. Volgens experts maken deze kwalificatie de Macallan tot de heilige graal onder de whisky’s.

Duurste whisky

Vorig record: bijna 920.000 euro

Een andere fles The Macallan Valerio Adami 1926 werd in mei van dit jaar nog verkocht bij Bonhams Hong Kong. Ook toen ging het om een nieuw record, destijds bracht de fles maar liefst 919.285.51 euro op. Macallan gaf de popartiesten Peter Blake en Valerio Adami opdracht om labels te ontwerpen voor een beperkte oplage van 24 flessen -12 Adami en 12 van Blake.

Malt Whisky: een perfecte investering

De nieuwste fles die verkocht moest worden, werd geleverd in een speciaal in opdracht vervaardigde kast of tantalus. De vorige eigenaar kocht het rechtstreeks van de Macallan-distilleerderij voor een niet nader genoemd bedrag in 1994. Hoewel er twaalf flessen The Macallan Valerio Adami 1926 werden geproduceerd, is niet bekend hoeveel er nog steeds zijn. Wat wel bekend is, is dat de fles oorspronkelijk werd verkocht voor het luttele bedrag van vijfduizend euro. Dat was de verkoopprijs in 1986 toen het net was gebotteld. Blijkbaar loont het dus om een dergelijke whisky te zien als investering. De eerste digitale munt die een dergelijk rendement kan verwezenlijken moet immers nog bedacht worden.

Een iets meer betaalbare whisky van topkwaliteit vind je trouwens hier.

BBC

Reageer op artikel:
Deze whisky is geveild en kostte bijna net zoveel als een Bugatti
Sluiten