Duurste film ooit is 10 jaar: zoveel geld ligt er nu in het laatje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FDuurste-film-ooit-is-10-jaar-zoveel-geld-ligt-er-nu-in-het-laatje-van-Star-Wars-the-Force-Awakens.jpg)
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens is de duurste film ooit gemaakt en viert alweer zijn tiende verjaardag. Er is aardig wat geld met het visuele spektakel verdiend. Tipje van de sluier: het budget is zelfs zonder de wereldwijde kaartverkoop terugverdiend.
In de lijst met duurste films ooit staat het complete laatste Star Wars-drieluik van de Skywalker Saga. The Last Jedi (2017) staat op plek 15 met een budget van 300 miljoen dollar, The Rise of Skywalker (2019) bezet plek 3 met een budget van 416 miljoen en The Force Awakens (2015) staat bovenaan met 447 miljoen dollar. Twee keer zo duur als Deadpool & Wolverine.
Star Wars: The Force Awakens is de duurste film ooit
Precies tien jaar geleden werd de laatste hand gelegd aan de opnames van The Force Awakens. Voor het eerst gebeurde dit onder de vlag van Disney. Opnames vonden plaats in onder meer Pinewood Studios in Engeland, maar ook op bijzondere plekken in Abu Dhabi, IJsland, en Ierland. Er werden ook locaties gebruikt in het Engelse Forest of Dean en het Londense metrostation Canary Wharf.
Episode VII – The Force Awakens was de eerste Star Wars-film sinds Episode III: Revenge of the Sith uit 2005. Die tien jaar voelden overigens langer dan de tien jaren tussen The Force Awakens en nu. Er was in die periode volledige Star Wars-leegte, op de tekenfilms na. Nu verschijnt er om de haverklap een nieuwe serie of spin-off. Feit is dat de hype enorm was in aanloop naar de zevende film uit de Skywalker Saga. Op marketing en promotie is dan ook niet bespaard. Daarenboven koos regisseur J.J. Abrams voor het gebruik van praktische effecten in plaats van CGI-beelden om het authentieke uiterlijk van de originele Star Wars te behouden. Alles bij elkaar kostte dit dus 447 miljoen dollar.
Hoeveel geld is er verdiend?
Zo’n budget is voor filmmakers een feest. Er is geen nee te koop, een film kan naar grenzeloze hartenlust gemaakt worden. Na de opnames zorgt dat natuurlijk ook voor een zekere druk. Voordat je het weet heb je de duurste flop ooit. Bij een Star Wars-film, helemaal na een dergelijk lange radiostilte, is die kans echter nihil.
Het budget van The Force Awakens is dan ook dubbel en dwars terugverdiend. Alleen al aan box office (kaartverkoop) is wereldwijd 2,07 miljard dollar verdiend. Dat is inclusief de re-releases in 2020 en 2021. In Nederland is het de best bezochte Star Wars-film ooit. Wereldwijd staan we met een box office van 15,7 miljoen dollar op plek 23 van de lijst met landen waar de duurste film het meest is bezocht.
Exacte inkomsten op basis van streaming zijn niet bekend. Wel blijkt uit eerdere jaarrapporten dat Disney los van de kaartverkoop 588,2 miljoen dollar heeft verdiend aan Star Wars: The Force Awakens. Denk daarbij aan de verkoop van merchandise en Blu-ray. De duurste film ooit is te streamen op Disney+. Persoonlijk vonden wij het een heerlijke film, we gaan niet mee in het anti-Disney sentiment dat heerst onder een schare oudere fans.