Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Het Dukan-dieet is een hype op Tiktok: maar is het wel gezond?

Nog wat kilo’s kwijtraken voor de zomervakantie? Het Dukan-dieet is op dit moment een hit op TikTok. Maar is deze manier van afvallen wel zo gezond, en hoe zit het toch met al die regeltjes?

Het Dukan-dieet werd in de jaren 70 bedacht door Dr. Pierre Dukan. Hij bracht in 2000 zijn boek The Dukan Diet uit, en had daarmee een korte hit te pakken. Op dit moment krijgt de methode weer veel nieuwe aandacht door korte video’s op TikTok.

Maar is deze intensieve manier van afvallen wel de moeite waard? Of is het zinloos afzien? We duiken in de materie en vertellen je alles wat je moet weten voordat je met het Dukan dieet begint (als je dat überhaupt nog wilt).

Afvallen met het Dukan-dieet

De belangrijkste regels van het Dukan-dieet zijn als volgt: limiteer je koolhydraat-inname en eet weinig vetten. Oftewel: je voedingspatroon bestaat voornamelijk uit eiwitten. Volgens Dr. Dukan zorgt het eten van magere eiwitbronnen er namelijk voor dat jouw lichaam zich constant verzadigd voelt, waardoor afvallen sneller zou gaan. Ook staat genoeg lichaamsbeweging en vers, onbewerkt eten hoog in het vaandel bij dit dieet.

Bovenstaande richtlijnen klinken nog vrij overzichtelijk, maar de vier verschillende fases en alle bijbehorende regeltjes van de TikTok-hype maken het toch een ingewikkelde manier van afvallen.

  1. De aanvalsfase. De eerste fase duurt 2 tot 5 dagen, afhankelijk van het aantal kilo’s dat je kwijt wil. Tijdens deze dagen eet je alleen eiwitrijke producten. Je kunt kiezen uit een lijst met 68 producten, en je mag niet afwijken van deze lijst. Op deze lijst staat onder andere kip, tofu, tonijn, melk en kalkoen.
  2. De cruisefase. Na de aanvalsfase worden 32 soorten groenten in het dieet geïntroduceerd. Dit zijn vooral groenten die weinig zetmeel bevatten. Je blijft hangen in deze fase totdat je het gewenste gewicht bereikt, maar wisselt eiwitdagen en groentedagen met elkaar af.
  3. De stabilisatiefase. Tevreden met je gewicht? Voor elke kilo die je kwijt bent, pas je een stabilisatiefase van 10 dagen toen. Ben je vijf kilo lichter, dan doe je deze fase du 50 dagen. Hierbij mag je dagelijks één stuk fruit en twee sneeën volkorenbrood eten, en wekelijks een beetje kaas, twee porties aardappelen, rijst of pasta, en een traktatie als een glas wijn of een dessert toevoegen. Nog een extra regel: op elke donderdag eet je alleen maar eiwitrijke producten (van die lijst met 68 producten).
  4. De definitieve volhardingsfase. Met deze laatste ‘fase’ wordt eigenlijk de rest van je leven bedoeld. Je mag hierbij weer gewoon eten wat je wil, mits je in je hoofd houdt dat te veel eten leidt tot gewichtstoename. Een eiwitrijke donderdag blijft hierbij staan.

Meer nadelen dan voordelen?

Is het Dukan-dieet effectief? Zou kunnen. Wanneer je focust op het eten van veel eiwitten en een aantal groenten, dan is de kans dat je wat kilo’s kwijtraakt groot. We kunnen de TikTok-hype dan ook indelen in de categorie ‘crashdieet’. Je bent immers ontzettend beperkt in de producten die je mag eten, vooral in de eerste drie fases van het dieet. Ook de ‘eiwitrijke donderdag’ voor de rest van je leven is erg beperkend.

Waar het groene Mediterrane dieet wel allemaal niet goed voor is

Daarnaast krijg je met het Dukan-dieet weinig vezels binnen. Vezels zijn essentieel voor een goede gezondheid en stoelgang. Grote kans dat je ook vermoeid bent als je dit dieet volgt, omdat we energie krijgen van koolhydraten. Is dit dieet dan wel gezond te noemen? Oordeel zelf.

Afvallen zónder een TikTok-hype

We kunnen ons goed voorstellen dat al die regeltjes je ervan weerhouden om met deze methode aan de slag te gaan. Wil je wel wat kilo’s kwijt, buig je dan eens over deze verrassende trucs tegen overgewicht, gestaafd door onderzoek. Baat het niet, dan schaadt het niet.

3 simpele (voedings)tips volgens de wetenschap tegen overgewicht

Greatistmijnvoedingsplan.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.