Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 3 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Dry January: 5 voordelen die je gaan overtuigen om mee te doen

Grote kans dat je nog steeds aan het bijkomen bent van een spetterend oud en nieuw. Of je nu naar een feest bent geweest, de buurt onveilig maakte of gewoon thuis zat met vrienden, het ging ongetwijfeld gepaard met de nodige drankjes. Het resultaat is een fikse kater en een flinke aanslag op je lichaam. Daarom is Dry January in het leven geroepen. Een maand lang niks drinken om zo gezond te beginnen aan het nieuwe jaar. Of is het gewoon een hippe modetrend?

Dry January is in rap tempo uitgegroeid tot één van de meeste bekende en populairste goede voornemens. Het gegeven is simpel: je drinkt de hele maand januari geen druppel alcohol. Voor velen is dit een soort startpunt om vanaf nu echt wat minder te gaan drinken. Anderen doen het als detox om zo hun lichaam te ontdoen van alle drankjes die tijdens de feestdagen zo gemakkelijk naar beneden gleden.

Dry January: een maand zonder alcohol

Als dat laatste je reden is, hebben we slecht nieuws. Er is namelijk amper wetenschappelijk bewijs dat detoxen echt werkt. Je lichaam is prima in staat om zichzelf schoon te houden. Zolang je niet te gek doet en gezond leeft, is een sapkuur om je lichaam schoon te krijgen dus helemaal niet nodig. Is Dry January dan toch vooral een hippe trend? Een hashtag om meer aandacht te krijgen op Instagram?

Zeker niet! Een maand lang geen alcohol drinken is namelijk wel gewoon heel goed voor je lichaam. Hoe lekker de biertjes, glazen champagne en schitterende whisky’s ook waren, alcohol is gewoon ongezond. Daarom zul je, als je normaalgesproken regelmatig een glaasje nuttigt, zeker wat gaan merken als je meedoet aan Dry January. Wij hebben de grootste voordelen voor je op een rij gezet.

De voordelen van Dry January

1. Je verkleint de kans op gezondheidsrisico’s

Alcohol doet wat met je. Het geeft je een warm gevoel, Je gaat er gemakkelijk van praten en je durft meer. Daar staat alleen wel wat tegenover. Alcohol heeft namelijk ook negatieve gevolgen. Denk aan een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en veel extra werk voor je organen. Met name je lever stel je flink op de proef. Het is dan ook niet zo gek dat ongeveer de helft van alle leveraandoening veroorzaakt worden door te veel alcohol.

Omdat een verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol ook niet best zijn voor verschillende organen, is het misschien verstandig om mee te doen aan Dry January. Even je lichaam wat rust geven. Het is alleen niet zo dat je deze rustmaand zonder drank moet gebruiken om de rest van jaar meer te drinken. Zie Dry January als een nieuwe begin en probeer vervolgens juist minder te drinken dan je daarvoor deed.

2. Je slaapt beter en hebt meer energie

Aan een glas alcohol kun je behoorlijk wat plezier beleven, maar je lichaam moet die rommel vervolgens wel weer gaan opruimen. Dat kost energie. Die energie kun je dus niet in andere dingen steken. Hierdoor word je minder productief en is alles wat je doet, bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool, minder effectief. Je hebt meer rust nodig en zelfs daar heeft je lichaam door alcohol meer moeite mee.

Alcohol heeft namelijk ook invloed op je slaap en kan zelfs leiden tot slaapproblemen. Het zorgt ervoor dat de structuur van je slaap verandert, je moeilijk in slaap kan komen, je minder lang kunt slapen en meer ellende. Dit wil je niet want een goede nachtrust is het beste wat je aan je lichaam kunt schenken. Dry January kan van januari dus ook slaapmaand maken.

Last van slaapproblemen? Met deze militaire methode slaap je binnen twee minuten.

3. Je immuunsysteem wordt sterker

Als je lichaam zich niet druk hoeft te maken over alcohol heeft het meer tijd om zich met andere zaken bezig te houden. Een gezond en uitgerust lijf kan zich beter wapenen tegen gevaren van buitenaf. Daarnaast kan alcohol leiden tot inwendige ontstekingen. Daar moet je lichaam zich vervolgens tegen verzetten en ook dat heeft invloed op je immuunsysteem. Dus mocht je binnenkort op wintersport gaan en kun je het dus echt niet veroorloven om ziek te worden? Doe dan mee aan Dry January.

4. Afvallen met Dry January

De meest eenvoudige manier om af te vallen, is ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Een maand lang niet drinken kan je daar zeker bij helpen, want de meeste alcoholische versnaperingen zijn al snel goed voor 150 calorieën. Daarnaast zit er ook vaak nog veel suiker in. Als je tijdens Dry January al deze drankjes vervangt door water (of ander drinken dat laag is in calorieën) kun je dus best wel wat afvallen.

Is naast minder drinken ook afvallen één van je goede voornemens? Lees dan ook onze tips die je gaan helpen om in 2020 echt kilo’s te gaan verliezen.

5. Je leer jezelf kennen

Als je regelmatig drinkt, merk je op een gegeven moment niet meer wat alcohol met je doet. De standaard van hoe jij je normaalgesproken voelt verandert. Door tijdens Dry January een maand lang niet te drinken, ontdek je hoe jij je eigenlijk zou moeten voelen. Misschien is het verschil niet zo groot, maar er is zeker een kans dat jij je een stuk fitter en gezonder voelt. Als dat het geval is kun je pas dan daadwerkelijk gaan bepalen of die drankjes echt de moeite waard zijn.

Geef Dry January een kans

Dat Dry January ook gewoon een hippe trend is, kunnen we niet ontkennen. Maar er zijn genoeg voordelen te ontdekken die meedoen de moeite waard maken. We gaan je echt niet vertellen dat je al je whisky door de gootsteen moet spoelen. Je moet immers ook blijven genieten van het leven. Zolang je er maar bewust mee omgaat, want uiteindelijk is alles leuker als je gezond bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SelfVery Well Mind

Reageer op artikel:
Dry January: 5 voordelen die je gaan overtuigen om mee te doen
Sluiten