Pim Jansen
Pim Jansen Life 29 dec 2020

Is de driesecondenregel het juiste excuus om van de grond te eten?

Stel dat je achter de rug van je huisgenoot een snoepje uit zijn snoeppot grabbelt, maar dan hoor je plots voetstappen in de gang. Van de shrik valt het snoepje op de grond, maar je kunt het nog snel oprapen, in je mond stoppen en doorslikken voor hij de kamer binnenstapt. Goeie save denk je, en dankzij de driesecondenregel kan het niet eens kwaad om snoep van de grond eten, toch?

Je bent niet de enige die schouderophalend ‘driesecondenregel’ mompelt alvorens dat gevallen snoepje terug in je mond te proppen. Die regel bestaat al zo lang dat niemand precies weet waar hij vandaan komt en er zijn zoveel variaties (in het Engels is er sprake van de five second rule, en wie van je vrienden roept steevast ‘tiensecondenregel’?) dat niemand nog weet hoe lang eten op de grond mag blijven liggen voor het oneetbaar wordt.

Slaat de driesecondenregel ergens op?

Het zal je misschien niet verbazen, maar de driesecondenregel is een bakerpraatje. Dat zeggen twee voedingswetenschappers in hun boek ‘Did You Just Eat That’, waarin ze allerlei voedselmythes onder de loep nemen.

Wat eten van de grond oprapen betreft menen Paul Dawson en Brian Sheldon dat er afdoende bewijs is dat bacteriën niet wachten tot jij de kans hebt gehad om je eten weer op te rapen, maar meteen op dat gevallen snoepje springen.

Waarom denken we dat de regel waar is?

Om te weten te komen of de regel klopte, testten Dawson en Sheldon hoeveel bacteriën (salmonella om precies te zijn) er op voedsel zaten nadat het vijf, dertig en zestig seconden op de grond had gelegen. Daaruit bleek dat hoe langer eten op de grond ligt, hoe meer bacteriën hun weg er naartoe vinden.

Snel zijn is dus de boodschap, want hoe sneller je het opraapt, hoe minder bacteriën er op je snoepje zitten, toch? Inderdaad, maar dat wil niet zeggen dat er binnen die drie seconden helemaal géén vieze beestjes zijn verschenen.

De driesecondenregel in geen vrijbrief

Overigens hangt het van het soort eten af hoe snel en hoe veel bacteriën het bereiken. Een stuk watermeloen trekt bijvoorbeeld sneller en meer bacteriën aan dan een beschuit, omdat die mormels zich sneller kunnen voortbewegen in een vochtige omgeving.

De bottomline: de driesecondenregel is geen vrijgeleide om zomaar van de vloer te eten.

Reageer op artikel:
Is de driesecondenregel het juiste excuus om van de grond te eten?
Sluiten