Pim Jansen
Pim Jansen Life 29 dec 2020

Zo leg je een prachtige drankvoorraad aan zonder blut te worden

Met een beetje geluk brengen je vrienden zelf bier mee als ze op bezoek komen, maar van je schoonouders of je date moet je dat niet verwachten. Bespaar jezelf de schaamte dat je onverwacht bezoek alleen slappe cola met een geut whisky uit een verstofte fles kan voorzetten en leg nu alvast een drankvoorraad aan.

Je hoeft niet meteen een eigen bar te bouwen, maar ook jij kan thuis een verrassend drankje in elkaar flansen zonder dat daar een prijskaartje aanhangt dat je in een of andere overhypete speakeasy kan verwachten. Dit heb je nodig.

Benodigdheden

Om te beginnen moet je minstens een cocktailshaker, een maatbekertje (bij veel cocktailshakers is dat inbegrepen), roerstaafjes, een zeef en een citruspers in huis hebben. Verder zijn glazen ook handig als je je drankvoorraad niet recht uit de fles wil serveren. Zorg voor een set lage tumblers, longdrinkglazen en iets elegantere coupes.

IJs

Je mag nog zo’n mooie drankvoorraad hebben verzameld, en je cocktailshakers mag zo schoon zijn als de wc-bril van een vrouw met smetvrees, als je geen ijs in huis hebt, ben je al op voorhand verloren. Wie geen zin heeft in geklooi met ijsblokvormpjes kan voor een paar euro een grote zak ijs scoren in de supermarkt.

Wat wil je drinken?

Wanneer je glazen en ijs in huis hebt komt het moeilijkste: de juiste dranken uitkiezen. Vraag jezelf daarom op voorhand af wat er met je drankvoorraad moet gebeuren. Wil je als een volleerde gent whisky degusteren bij de open haard, dan kan je de rekken met blue curaçao of pisang rustig voorbijlopen. Wil je liever wekelijks een nieuwe date verrassen met datzelfde drankje dat je ‘speciaal voor haar’ ter plekke verzint, dan moet je misschien pas later investeren in een whiskycollectie. Je home bar moet helemaal op jouw maat zijn.

Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt. (Afbeelding: Unsplash / John Fornander)

Maak plaats voor je drankvoorraad

Een schap in de kast, een aparte barkast, een serveerwagentje vol flessen of zo’n chique antieke bar globe, it’s up tot you, maar creëer in ieder geval een ruimte voor al die flessen. Het ziet er beter uit (zeker als je de labels netjes naar voren draait) en je hebt alles bij de hand om je date een cocktailtje voor te schotelen.

Kies slim en bespaar

In plaats van een paar honderd euro uit te geven aan random flessen die toevallig alcohol bevatten, bouw je je dranvoorraad best op met een of meerdere drankjes in het achterhoofd. Fan van pakweg vermout? Koop dan ook wodka om een wodka-martini in de stijl van James Bond te maken, voorzie Campari en gin voor een negroni. Bewaar wat tonic in je koelkast en dan haal je hier ook meteen een frisse gin-tonic uit (voor die gast die niet eens iets avontuurlijkers durft te drinken).

Van aperitief tot slaapmutsje

Je hebt niet voor niets geïnvesteerd in een toffe bar en een paar flessen goede drank. Als je een etentje organiseert, schenk je je gasten graag een aperitiefje in en je stuurt je ze niet naar huis alvorens ze een digestief achter de kiezen hebben. Zorg dus dat je minstens één aperitief kan aanbieden (een frisse cocktail bijvoorbeeld) en voorzie ook minstens een spirit die je puur kan drinken na het eten. Een fles mooie whisky of een plaatselijke gebrouwen likeur zijn prima.

Koop niet alles in één keer

Je hoeft echt nog niet meteen álles in huis te hebben om je bezoek een degelijk drankje te kunnen aanbieden. Geef je drankvoorraad (en je budget) de tijd om te groeien.

Reageer op artikel:
Zo leg je een prachtige drankvoorraad aan zonder blut te worden
Sluiten