Pim Jansen
Pim Jansen Life 13 mei 2018

Zo zag de UFC eruit toen er nog niet gecontroleerd werd op drugs

Elke sport heeft zijn positieve en negatieve kanten. Zo werd de wielersport, en dan met name de Tour de France, vaak vergeleken met een chemische fabriek op wielen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Steeds meer takken van sport worden ‘schoon’ door het verplicht stellen van dopingtests. Zo ook de vechtsporten. De gevolgen van de dopingtests zijn vooral binnen de UFC zichtbaar.

Kooigevechten en andere gevechten

Bepaalde sporten hebben altijd last gehad van een bedenkelijk imago. Met name de UFC gevechten waren voor veel mensen (lees: politici) een doorn in het ook. Ook in Nederland werden dit soort uitwassen bestreden door het opleggen van verboden. Zo waren kooigevechten vaak erg omstreden en ook in Amerika waren er diverse negatieve geluiden te horen.

Senator John McCain vergeleek de UFC gevechten graag met hanengevechten. Om de sport een redelijke kans te geven moest er wat gedaan worden aan het imago. Het antwoord lag in een betere regulatie, het hanteren van strengere regels en het uitbannen van het doping gebruik.

Regulering van de UFC als redding

De reden voor de populariteit van sportorganisatie op het gebied van vechtsporten is logisch. Mensen houden nou eenmaal van goede gevechten en sterke mannen. Om het lichaam van een professionele vechter in topconditie te houden volstaat het niet om alleen te trainen. Brede lichamen zijn nou eenmaal een factor van belang. Je kan nou eenmaal niet van een magere vechtsporter verwachten dat hij een veel bredere tegenstander even tegen de vlakte zal werken. Het gebruik van doping om de lichaamsbouw te stimuleren was dus algemeen geaccepteerd.

Dit was ook terug te zien in de gevechten. Voordat doping werd aangepakt, ging het er zowaar nog harder aan toe dan tegenwoordig. Bovenstaande video laat dat perfect zien. Voor de fans was het vaak genieten. Het heeft echter wel een schaduwzijde: het menselijk lichaam is niet gebouwd om dergelijke vormen in stand te houden. Na het verbod op stimulerende middelen zag je dus dat het postuur van de gemiddelde atleet veranderde. Men werd (veel) minder breed en dus ook minder indrukwekkend. Dat was even wennen.

Pay-per-view als goudmijn

Het voordeel is echter groter dan het nadeel. Door de betere regulatie, waarbij met name de broers Frank en Lorenzo Fertitta een belangrijke rol speelden, is de sport nu populairder dan ooit. De wedstrijden, die vaak als pay-per-view worden aangeboden, zijn nu vaak beter bekeken dan de traditionele Amerikaanse sporten.

Toen de broers de UFC organisatie een kleine 15 jaar geleden overnamen voor een slordige vijftien miljoen dollar, gaf niemand om de toekomst van de sport. Niet al te lang geleden werd de UFC (Ultimate Fighting Championship) verkocht voor het bedrag van vier miljard dollar. Geen slechte investering dus.

Reageer op artikel:
Zo zag de UFC eruit toen er nog niet gecontroleerd werd op drugs
Sluiten