Alrik de Jong
Alrik de Jong Opinion 11 nov 2020

Gaat een Trump-dynastie de Amerikaanse politiek overheersen?

Tot 20 januari zal Donald Trump er alles aan doen om de overwinning van Joe Biden zo lelijk mogelijk te maken. Daarna kunnen de vizieren gericht op 2024. Het trumpisme is er nog en de president zal er alles aan doen dat vuurtje brandende te houden. Dochter Ivanka en zoon Donald Jr. stoken gretig mee.

Volgens bronnen uit zijn familie heeft Donald Trump al een team aan het werk gezet om na te denken over de verkiezingscampagne van 2024. Je moet er toch niet aan denken dat hij de komende vier jaar door alle staten raast met één lang gerekte campagne. Niemand zou er meer vreemd van opkijken.

Trumpisme

De bittere conclusie na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is dat het trumpisme nog niet verdwenen is. Iets meer dan 70 miljoen Amerikanen stemden dit jaar op Donald Trump. Onder die mensen zullen veel kiezers zitten die het nieuws niet zo nauw volgen en traditioneel republikeins stemmen. Maar het valt niet te ontkennen dat er een almaar groeiende stroming is die de persoon Trump heiligt. De man die tegen alles aan trapt. Scheldt. Verdeling zaait. En onwaarheden verspreidt. Onwaarheden die door trumpisten als volstrekte waarheden worden aangenomen.

Of en vooral hoe de familie Trump hiervan gaat profiteren, is de vraag. Een aannemelijk scenario is dat de pater familias zich in 2024 gewoon weer kandidaat stelt. Iedere president mag zich voor een tweede presidentschap verkiesbaar stellen, al gebeurt dit niet vaak na een nederlaag. Zijn fans heeft hij over vier jaar waarschijnlijk nog wel, Amerika is verdeelder dan ooit. Maar gaat de narcist in Donald Trump, die toch ergens wel aanwezig is, het aandurven om nog een nederlaag te riskeren? Dat zou hem te veel worden.

Ivanka Trump

Als Donald Trump verstandig is, kijkt hij naar de Democraten en maakt hij plaats. De 56-jarige Kamala Harris staat al klaar om Joe Biden op te volgen in 2024. Hoe zeer het trumpisme ook aanwezig blijft, de strijd tegen deze powervrouw zal lastiger zijn dan tegen die slapende grootvader in een bunker. Trump zelf ziet dit waarschijnlijk anders. Niemand is voor hem een serieuze tegenstander, verliezen kan alleen als er vals wordt gespeeld.

Een goede lichting staat in ieder geval klaar om de Republikeinse partij weer een normaal gezicht te geven. Veel Republikeinen zien de 48-jarige Nikki Haley als gedroomde presidentskandidaat. Ze is een politiek zwaargewicht, heeft Indiase ouders en een uitstraling die Amerika ademt. Strategisch gezien zou het een goede zet zijn, te weten dat Kamala Harris ook Indiase roots heeft. Weg voordeel.

ivanka trump, mondkapje, amerikaanse politiek, dynastie, president, verkiezingen
Ivanka Trump neemt COVID-19 serieuzer dan haar vader (Foto: AFP)

Maar het is 2020, politiek telt niet meer in Amerika. Sinds Trump is alles anders. Zo verruilde Ivanka Trump in 2017 zonder enige politieke ervaring de high society voor een baan in het Witte Huis als ‘assistent van de president’. Ze heeft een statige uitstraling, kan goed speechen en heeft de juiste achternaam. Genoeg om president te worden. Een campagne richting 2024 met Donald op de achtergrond zal alle trumpisten wel over de streep trekken. Ivanka is bovendien gematigder dan haar vader, waardoor er aan de andere kant van het spectrum genoeg valt te winnen. Naast haar staat ook nog eens echtgenoot Jared Kushner, campagneleider en politiek adviseur.

Donald Trump Jr.

“Het beste voor de toekomst van Amerika is dat de president een totale oorlog begint over deze verkiezingen, om de fraude, het bedrog, en de dode en verhuisde kiezers te onthullen. Het duurt veel te lang”, aldus de 42-jarige Donald Trump Jr. na de verkiezingen op Twitter. Eng. Maar dat was de conclusie al na deze speech.

donald trump jr, ivanka trump, dynastie, familie, amerikaanse politiek, president
Donald Trump Jr. (Foto: EPA)

Je hoeft niet goed naar de zoon van Donald Trump te kijken om de politieke ambities van zijn gezicht te zien afdruipen. En afgaande op zijn retoriek is dat best zorgwekkend. Door sommige leden van de eerste Trumpcampagne werd hij ‘Fredo’ genoemd, een verwijzing naar Fredo Corleone uit The Godfather. Hij beïnvloedde volgens The Wall Street Journal in 2016 zijn vaders keuze voor Ryan Zinke als minister van Binnenlandse Zaken, die luxe privéjets huurde, torenhoge reiskosten declareerde en in 2018 om dubieuze redenen opstapte. Er hangen verschillende schandalen aan Donald junior, maar daar is niemand in geïnteresseerd.

Nee, als er dan toch over een dynastie wordt gesproken, doe dan Ivanka maar. Misschien weet ze het trumpisme af te zwakken naar een mildere vorm. Haar griezelige broer is dan een zorg voor later.

familie trump, portret, zonen, dochters, donald junior, ivanka, dynastie
Het overige kroost is vooralsnog minder direct betrokken bij het politieke fiasco (Foto: AFP)

📺 Check ook: 7 interessante Netflix-documentaires over rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Reageer op artikel:
Gaat een Trump-dynastie de Amerikaanse politiek overheersen?
Sluiten