Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Terug naar Iron Man: Robert Downey Jr.’s Dolittle is hard aan het floppen

Robert Downey Jr. zal met zijn nieuwe projecten nooit het succes van zijn rol als Iron Man evenaren, en dat hoeft ook niet. Toch zal het voor de acteur en zijn productiebedrijf Team Downey even slikken zijn geweest toen de eerste cijfers van Dolittle op zijn digitale deurmat vielen.

Robert Downey Jr. en Dolittle

Dolittle, waarin Robert Downey Jr. ook tevens de hoofdrol speelt, kwam afgelopen weekend uit. Voor films is het eerste weekend bijna altijd het belangrijkst. Met die kennis in het achterhoofd had Dolittle een belabberd opening weekend.

In Amerika werd in de eerste vier dagen 30 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan de minimale verwachtingen van analisten, maar allesbehalve goed nieuws. De film had namelijk een productiebudget van 175 miljoen dollar, en dan tellen we andere kosten zoals marketingkosten nog niet eens mee.

In Australië en Zuid-Korea, de enige twee andere markten waar de film uitkwam, haalde Dolittle nog eens 30.3 miljoen dollar op. Een pittige tussenstand, want dit zijn de weekenden waar films het van moeten hebben.

Pittige recensies

Dolittle is het eerste project van Downey Jr. sinds Avengers: Endgame. Tevens is het de tweede film van zijn eigen productiebedrijf, Team Downey. De eerste film was The Judge, uit 2014.

Het zag er vanaf het begin al niet zo goed uit, gezien de eerste recensies vrij vernietigend waren. De film heeft op het moment van schrijven slechts een score van 19 procent op Rotten Tomatoes, waar recensies van journalisten worden verzameld.

Volgens critici zit Dolittle vol met kinderachtige grappen en zit Downey Jr. zelf ergens “tussen Jack Sparrow en Tony Stark in, zonder een van de twee te nailen.”

Problematische productie

Een anoniem persoon die aanwezig was bij de opnames claimde afgelopen oktober al dat de productie een hel was. Later bleek ook uit andere bronnen dat Dolittle nog maar net door Universal Pictures kon worden gered, na een aantal last-minute reshoots om beter een wereldwijd publiek aan te spreken. Vandaar wellicht de flauwe en platte grappen.

Universal zal waarschijnlijk een Déjà vu hebben. Drie jaar geleden zat de studio in een soortgelijk scènario met The Mummy. Toen flopte de film compleet in Amerika, waardoor plannen voor een  cinematic universe direct werden gecanceld. Toen kon echter in andere markten de schade gecompenseerd worden, uiteindelijk zelfs met beperkte winst als resultaat.

Goed nieuws?

Dat is duidelijk de uitslag waar Universal bij Dolittle ook op hoopt. De studio kan in ieder geval wel goed nieuws gebruiken, want het is ook de distributeur van Cats. Precies: de film die na een maand nog steeds verre van in de buurt van het productiebudget zit, laat staan de marketingkosten.

Gelukkig heeft Universal nog Fast & Furious en Jurassic Park, en Us was vorig jaar een grote hit. Op dit moment gooit de studio tevens hoge ogen met 1917. Hopelijk zal de grote studio daardoor het vertrouwen in losstaande en nieuwe titels blijven behouden, in plaats van zoals de rest het op safe te spelen en enkel in te zetten op langlopende franchises.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

THR

Reageer op artikel:
Terug naar Iron Man: Robert Downey Jr.’s Dolittle is hard aan het floppen
Sluiten