Doen! Bezoek Jimmy Nelson’s expositie in Hutspot

Tussen de dagelijkse stroom aan hot wheels, fashion statements, Instagram beauty’s en awesome gadgets mogen we soms best even nadenken over de andere kant van het spectrum. Niet met een wijzende vinger, maar als een moment van bezinning en bewustzijn. Lang niet iedereen verkeert in onze luxe, zo toont ook de foto-expositie #ONCE in conceptstore Hutspot (Van Woustraat), waar je tot 27 november de indrukkende reportage van topfotograaf Jimmy Nelson kunt bekijken.

De expo is opgezet door de hoopvolle mannen en vrouwen achter stichting Stop Kinderarbeid. Jimmy Nelson kun je wellicht van zijn beroemde werk Before They Pass Away, waarvoor hij ruim twee jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Ditmaal trok Jimmy met zijn camera naar een kinderarbeidvrije-zone in Oeganda, om aldaar vast te leggen dat het wel degelijk mogelijk is om kinderarbeid uit de wereld te krijgen, bijvoorbeeld door deze petitie te tekenen.

Welzijn is niet voor iedereen

Het bovenstaande klinkt wellicht wat abstract, maar toen ik tijdens de opening van de expositie de foto’s en video’s van Jimmy zag, gingen m’n ogen wel even open. Mijn jeugd was voor het overgrote deel gevuld met plezier, afgewisseld met educatie en de heerlijke gebakken eitjes van m’n moeder als lunch (die nog steeds niet overtroffen zijn). Het besef dat die luxe niet voor iedereen opgaat, was een bewustwording die wel even aankwam. Dat er gelukkig hoop is op eenzelfde jeugd, ook in ontwikkelingslanden, bewijst de reportage van Jimmy. Bekijk de foto’s in het artikel, breng een bezoek aan de expositie en je zult mijn gevoel begrijpen.

Soms moet je even stilstaan bij het feit dat niet iedereen kan genieten van de luxe die wij kennen. Zo ook gisteravond tijdens de opening van Jimmy Nelson's expositie #once in #hutspotamsterdam waar deze twee oog in oog stonden met hun leeftijdsgenoten in Oeganda. Foto door @wantnl hoofdredacteur @rutgerhouweling #stopkinderarbeid

A photo posted by Manners.nl (@mannersnl) on

Goud in handen

#ONCE is onderdeel van de campagne Goud in Handen, waar we eerder al over schreven. Een groot deel van de kinderarbeid vindt plaats in goudmijnen, alwaar onder bizarre omstandigheden goud wordt gewonnen dat gebruikt wordt in onze smartphones, laptops en flatscreens. Je hebt dus letterlijk goud in handen. Wereldwijd werken er meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen. Een pijnlijk besef. Zeker in verhouding met de uren die ik al voetballend doorbracht, terwijl mijn leeftijdgenoten destijds (en nog steeds) moesten werken om te overleven.

Mike working on the sluices, when he is done with this process, the bottles of Mercury appear, this is added to the fine dust that is left over from sluicing to gather the gold, nobody tells these kids Mercury is highly toxic so they even use it while having wounds or cuts on their hands. After the gold is collected in the Mercury they take it to a buyer who will burn the Mercury in a spoon until all the Mercury evaporates and there is just some gold left. Bad for their health and the environment. #stopchildlabour

A photo posted by eelco roos (@croyable) on

Teken de petitie!

Gelukkig is er goede hoop. De elektronicasector – één van de grootste afnemers van goud ter wereld – bestaat uit invloedrijke bedrijven die écht verschil kunnen maken. Helaas doen elektronicabedrijven nog bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnbouw tegen te gaan. Kinderarbeid is compleet onnodig, evenals uitbuiting door machtige bedrijven. Mee eens? Teken dan vooral deze petitie en vertel dit verhaal door! Kleine moeite, groot verschil.

De expositie is t/m 27 november 2016, gratis te bezoeken bij conceptstore Hutspot aan de Van Woustraat 4 in Amsterdam.

In samenwerking met Stop Kinderarbeid

Reageer op artikel:
Doen! Bezoek Jimmy Nelson’s expositie in Hutspot
Sluiten