Met de simpele OKR-methode bereik je jouw ‘onbereikbare’ doelen

Gedurende ons leven bedenken we tientallen kleine en grotere doelen voor onszelf. Van dat lampje dat we moeten vervangen tot het rennen van een marathon. Van het schrijven van dat boek dat je altijd al wilde, tot het creëren van meerdere inkomstenbronnen. Helaas zien veel van die doelen nooit het licht, omdat het lastig is ze te bereiken. Herkenbaar? Dan zou de OKR-methode jou wel eens kunnen helpen.

De reden dat jouw ambitieuze doelen niet bereikt worden, is vaak een gebrek aan concrete acties. En tja, waar moet je dan beginnen?

Succesvolle methode om doelen te bereiken

De OKR-methode is een tool die wordt gebruikt voor het bereiken van doelen bij grote bedrijven als IBM, Google, LinkedIn, Twitter, Dropbox, Spotify, Disney en BMW. Maar je hoeft geen succesvol internationaal bedrijf te zijn om te kunnen profiteren van deze tool. Deze datagedreven methode is net zo krachtig als het gaat om persoonlijke doelen.

De tips uit dit artikel komen uit het boek Measure What Matters van auteur en investeerder John Doerr. In het boek legt hij met de hulp van onder anderen Larry Page, Bill Gates, Bono en Sheryl Sandberg uit hoe het opstellen van OKR’s je kan helpen om verwachtingen te overtreffen en je doelen te bereiken.

Wat zijn OKR’s?

Allemaal leuk en aardig, denk je nu. Maar wat zijn die OKR’s in hemelsnaam? En hoe gaan ze je helpen? OKR staat voor objectives and key results. Simpel gezegd houdt objectives in wat je wil bereiken. Key results beschrijven hoe je dat gaat bereiken. Een persoonlijke objective kan bijvoorbeeld zijn om een marathon te lopen in een tijd onder de vier uren.

Hoe ga je dit bereiken? Je key results bij dit doel kunnen zijn:

  • Ga bij een hardloopgroepje of atletiekgroep
  • Train niet minder dan drie keer per week
  • Houd een trainingsschema aan

Maar het gaat nog veel verder, zo is ook ‘slaap 8 uur per nacht’ een key result die het uiteindelijk makkelijker gaat maken om die marathon te lopen. Een ander voorbeeld van een persoonlijke objective is bijvoorbeeld het schrijven van een boek. Key results zijn dan het schrijven van een vooraf bedacht aantal woorden per dag, het vinden van een eindredacteur, het benaderen van uitgeverijen en het bouwen van een personal brand.

Lees ook: Waarom je aan niemand je doelen moet vertellen als je ze daadwerkelijk wil behalen

Inspirerende ambities combineren met concrete acties

Kortom: de OKR-methode is een tool om inspirerende doelen die misschien onbereikbaar lijken om te zetten in concrete acties die je dagelijks of wekelijks kunt uitvoeren. Grote doelen motiveren misschien, maar het zijn de concrete acties die daadwerkelijk tot resultaten leiden. Volgens Doerr heb je dan ook beide nodig om effectief te zijn.

Waar objectives niet per se meetbaar hoeven te zijn en vooral inspirerend werken, zijn key results altijd concreet en meetbaar. Aan het einde van de periode – of dat nou een maand, kwartaal of jaar is – moet je kunnen zeggen: ‘Ik heb mijn resultaat (niet) behaald’. Aan de hand van deze key results kun je constant zien of je op de goede weg zit.

De OKR-methode tot een succes maken

Streef er niet naar om 100 procent van je OKR’s te behalen, raadt Doerr aan in Measure What Matters. Zo mikt Google bijvoorbeeld op 60 tot 70 procent van de OKR’s. Lukt het jou om al je doelen te bereiken? Dan heb je het op safe gespeeld, en op het gebied van inspirerende ambities is dat niet iets positiefs. Daarnaast raadt Doerr aan om per objective drie tot vijf key results te bedenken.

Zet ze op papier en dan is het alleen nog zaak om van deze concrete dagelijkse of wekelijkse acties realiteit te maken. De chain-methode maakt het makkelijker om het vol te houden. Want waarom zou je het moeilijk voor jezelf maken als het ook makkelijk kan?

Lees ook: Met de chain-methode van Jerry Seinfeld maak je af waaraan je begint

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Met de simpele OKR-methode bereik je jouw ‘onbereikbare’ doelen
Sluiten