Life 15 okt 2018 Redactie

Doe de test: durf jij verantwoordelijk te zijn voor al het luchtverkeer boven Nederland?

Muzikanten hebben het droomleven, toch? Roem, geld en vrijheid. Klinkt als een feest, ware het niet dat ze ook veel nadelen ervaren. De roem tart met je ego, geld neemt waardering weg en die vrijheid speelt zich vooral af in hotels en vliegtuigen. Veel muzikanten zijn een groot deel van het jaar immers onderweg en vliegen van airport naar airport.

Dat de volgepropte tourschema’s van muzikanten waarheid kunnen worden doordat ze  – volledig tegen onze natuur in – van continent naar continent kunnen vliegen, is op zich al een wonder. Dat al die vliegtuigen ook nog in goede banen worden geleid via denkbeeldige routes in de lucht, op de juiste momenten landen en stijgen, dreigende weersomstandigheden omzeilen en precies weten hoe ze naar de juiste startbaan moeten taxiën, is evengoed een knappe prestatie. Want terwijl de artiesten zich bekommeren om hun volgende optreden of nieuwe album, zijn de knappe koppen van de luchtverkeersleiding constant in de weer om elke vlucht veilig te laten verlopen.

LVNL

Kun jij een baan als luchtverkeersleider aan?

Luchtverkeersleider word je niet zomaar; je hebt een scala aan vaardigheden en trainingen nodig om dit vak te kunnen uitoefenen. Vanuit de verkeerstorens begeleiden zij al het verkeer op en in de directe omgeving van het vliegveld, terwijl op een grondlocatie, achter een radar, al het vliegverkeer in de hogere luchtlagen gecontroleerd én overgenomen wordt vanuit de luchtruimen van buurlanden. Om deze verantwoordelijkheden aan te kunnen, moet je als verkeersleider een flexibele houding hebben en een situatie vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Elke dag is immers anders.

Vooral tijdens extreme weersomstandigheden is het topsport. Uiteraard worden toekomstige verkeersleiders hier uitvoerig op getraind, maar het blijft aanpakken. Zo leren ze perfect en helder communiceren, ontdekken ze hoe je op de juiste momenten keuzes moet maken en hoe ze moeten omgaan met noodsituaties.

Zou jij het aankunnen? In samenwerking met Spotify heeft Luchtverkeersleiding Nederland een test ontwikkeld waarmee jij kunt ontdekken of deze baan iets voor jou is. Test je luistervaardigheden, ontdek welke skills jij bezit en krijg een persoonlijke playlist cadeau. Na de test weet jij of je kunt solliciteren voor de functie of het toch beter kunnen gooien op een carrière als muzikant. Klik hier om de test te doen.

Wil jij boven jezelf uitstijgen en direct solliciteren? Bekijk deze toffe video’s om te achterhalen wat een baan als luchtverkeersleider precies inhoudt of solliciteer direct.


In samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland

Reageer op artikel:
Doe de test: durf jij verantwoordelijk te zijn voor al het luchtverkeer boven Nederland?
Sluiten