Fan van Doctor Strange en horror? Dan heeft Marvel slecht nieuws voor je

Na Avengers: Endgame kondigde Marvel Studios president Kevin Feige de volgende rits aan films aan. Een van de meest opvallende titels in dat rijtje was een opvolger van Doctor Strange (2016), Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Scott Derrickson vertrekt

De regisseur van het origineel, Scott Derrickson, staat opnieuw aan het roer van de ‘eerste echte Marvel horror-film.’ Dat beloofde de regisseur althans, waarmee fans konden uitkijken naar een bijzonder uitstapje binnen het Marvel Cinematic Universe. Met de aankomende Blade film leek het verkennen van de horror-kant van de Marvel comics een logische zet.

Dat gaat de studio vast alsnog doen, maar dan zonder Scott Derrickson. Het is namelijk officieel aangekondigd dat de regisseur van Doctor Strange van het project af is gestapt. Dat meldde Variety vannacht, waarna het nieuws bevestigd werd door Disney.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Marvel Studios noemt de bekende “creative differences” als de reden voor zijn vertrek. Derrickson blijft overigens wel bij de film betrokken als uitvoerend producent. Marvel meldt tevens dat ze op een goede manier uit elkaar zijn gegaan en dat ze Derrickson dankbaar zijn voor zijn bijdrages aan het MCU.

US - ENTERTAINMENT - PREMIERE - MARVEL
Scott Derrickson Frederic J. BROWN / AFP

Het vertrek van de regisseur zal naar verwachting geen impact hebben op de timing van Doctor Strange in the Multiverse of Madness. De productie gaat komende mei echt van start, met een geplande releasedatum van 7 mei 2021. Marvel Studios is al een vervanger aan het zoeken.

Is Disney bang voor horror?

Als je Star Wars meetelt is het al de zoveelste keer in een paar jaar dat een Disney studio afscheid neemt van een regisseur. Hebben we hier toch te maken met een grote studio die het liever op safe speelt en toch de alternatieve horror-benadering van Scott Derrickson te risicovol vond? De regisseur leverde voor de originele Doctor Strange immers horror-films als Sinister, Deliver Us From Evil en The Excorcism of Emily Rose af.

Vorige week gaf Kevin Feige nog aan dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness niet daadwerkelijk een horror-film wordt, maar dat er “enge scènes in zitten”. Kort na de aankondiging van de film zei Derrickson het volgende over het project:

“Toen Kevin Feige mij vroeg of ik een sequel wilde maken, zei ik dat ik niet simpelweg een vervolg wilde maken. Als ik het ga doen, dan wil ik nieuw gebied verkennen, de kant van Doctor Strange die er voor zorgde dat ik überhaupt fan werd van de comics.” Horror en gothic invloeden dus.

Tweet

Ook valt de onderstaande tweet van Derrickson opeens extra op:

Marvel Studios is immers zeer strict met releasedates, zeker gezien het MCU de komende jaren op recordtempo een web aan verhalen bouwt.

Waarschijnlijk zal het nog lang duren voor we echt te horen krijgen wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Niet elk vertrek van een regisseur hoeft meteen drama te betekenen. Creatieve meningsverschillen worden vaak als smoes gebruikt naar de buitenwereld toe, maar het kan daadwerkelijk een legitieme reden zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Variety

Reageer op artikel:
Fan van Doctor Strange en horror? Dan heeft Marvel slecht nieuws voor je
Sluiten