Redactie
Redactie Films & Series 17 okt 2018

Dj Maestro tipt jazzplaten #1: voor de beginners

In dit artikel deelt DJ Maestro zijn favoriete jazzplaten. Van de klassiekers tot de groove en dance. Nieuwkomers kunnen met hulp van Maestro hun eerste stap zetten in de wereld van jazz, terwijl de kenners zich verder kunnen verdiepen. Geniet.

Dit artikel is geschreven door DJ Maestro, Nederlands bekendste jazz-DJ. Hij bracht 9 albums uit voor het legendarische Blue Note Records, 2 albums bij Verve/Universal en remixte Nina Simone’s debuutalbum Little Girl Blue. Ook is hij de oprichter van online jazzradio platform jazzdeville.com, 24/7 streams: Jazz, Groove, Chill & Dance.

Wanneer je iemand vraagt wat z’n favoriete artiest is en het antwoord Miles Davis Luidt, dan weet je dat dit in negen van de tien gevallen niet oprecht is. Miles is met afstand de meest bekende jazzartiest, maar je geeft niet erg veel blijk van kennis van Jazz. Er zijn vele andere namen die je kan noemen en die meer getuigen van een goede smaak. –> Lees ook: ‘Honderd jaar Ella Fitzgerald: een ode aan The First Lady of Song’ <–

Charlie Parker, Coleman Hawkins & Lester Young – Ballad/Celebrity

Saxofonist Charlie Parker, kortweg Bird genoemd, wordt alom geroemd als één van de grootste vernieuwers van de traditionele Jazz (New Orleans) naar de moderne jazz (bebop). In 1950 is hij op het hoogtepunt van zijn roem en kunnen, voordat hij echt afglijdt tot junkie en in 1955 op 35-jarige leeftijd overlijdt.

Charlie Parker, Coleman Hawkins & Lester Young , in “Ballad” and “Celebrity”, Tv Special, 1950.

Jazz at its best.

Dave Brubeck – Take Five

Naast Miles Davis’ So What is dit het meest bekende nummer uit de Jazz: Take Five door pianist Dave Brubeck. De kans is groot dat je het thema van het nummer de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt. Sorry!

Dave Brubeck – Take Five ( Original Video)

Dave Brubeck – Take Five ( Original Video)

Ella Fitzgerald – One note Samba (scat singing)

Sommige jazz die-hards vinden dat er niet gezongen mag worden in jazz. Dat is natuurlijk complete onzin. Ella Fitzgerald wordt met Billie Holiday en Sarah Vaughan gezien als 1 van de 3 grootse jazz vocalisten ooit en werd wereldberoemd met haar album met Louis Armstrong: Louis & Ella. Hier laat ze horen hoe goed ze kan scatten (voorloper van het human beat boxen).

Ella Fitzgerald : One note Samba (scat singing) 1969

June 22, 1969 jazz vocalist Ella Fitzgerald with accompaniment by Ed Thigpen on drums, Frank de la Rosa on bass, and Tommy Flanagan on piano.

Donald Byrd – Blackbyrd

Eind jaren ’60 ontstond de Free Jazz. Naar mijn mening niet om aan te horen. Dit is ook de periode waaraan veel mensen denken als je het woord jazz noemt. Vier muzikanten die ogenschijnlijk ieder zijn ding doet, zonder naar de ander te luisteren, inclusief onbeschrijflijk  lange trompetsolo’s. Gelukkig werd er in de jaren ’70 weer fijne jazz gemaakt, met bijvoorbeeld invloeden uit de funk. Hier mijn favoriete trompettist Donald Byrd live op het Montreux Jazz festival.

Donald Byrd performs ‘Blackbyrd’ at the Montreux Jazz Festival 1973

Donald Byrd performing ‘Blackbyrd’ at the Montreux Jazz Festival in 1973. Featuring the following musicians: Donald Byrd (trumpet, flugelhorn, vocals) Roger Glenn (flute) Jerry Peters (piano, electric piano) Fonce Mizell (clavinet, trumpet, vocals) Fred Perren (synthesizer, vocals) David T.

 

Gregory Porter – 1960 What?

En dan nu. De grootste jazz ster is Gregory Porter. Zijn liedjes zijn soms een beetje zoetsappig, maar deze song is echt geweldig. Overigens ook verkrijgbaar in een heel goede remix door Opolopo.

Gregory Porter – 1960 What? – Official Music Video

The politically-charged “1960 What?” is taken from jazz / soul singer Gregory Porter’s GRAMMY nominated debut album “Water”. Get ‘Water’ on iTunes – http://smarturl.it/WaterAlbum Get ‘Water’ on Amazon http://smaturl.it/WaterAmazon

Portico Quartet – Ruins

In de UK gebeuren er momenteel heel erg interessante dingen in de Jazz. Traditionele instrumenten die gekoppeld worden aan electronica. Een van de meest interessante groepen is het Portico Quartet.

Portico Quartet – Ruins

Ruins is taken from Portico Quartet’s eponymous third album – released on Real World Records. Available to buy here: https://realworldrecords.com/release/591/portico-quartet/ https://itunes.apple.com/gb/album/portico-quartet/id489815098 http://porticomusic.co.uk

 

Reageer op artikel:
Dj Maestro tipt jazzplaten #1: voor de beginners
Sluiten