Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 19 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

De perfecte makkelijke snack voor feestjes: DIY sushi cones (temaki)

Een feestje geven bezorgt ons altijd een klein culinair dilemma: aan de ene kant willen we de perfecte gastvrouw zijn, met primabella hapjes en zelfgemaakte drankjes – aan de andere kant willen we óók gewoon kletsen met de gasten, en weinig stress van tevoren. To cook or not to cook, that’s the question. Maar die vraag is nu voor eens en altijd beantwoord met dank aan Bon Appétit: deze DIY sushi cones zijn dé perfecte snack voor op je feestje.

Het idee: koop een lading norivellen, maak een flinkje pan sushirijst, doe wat gesneden groenten in bakjes en laat je gasten het zelf maar uitzoeken. Of nou ja, met een beetje hulp van jou dan. (Vooral als je oma ook komt.)

De perfecte snack voor feestjes

We stellen altijd drie eisen aan een snack voor een feestje: het moet makkelijk te eten zijn, het moet simpelweg erg lekker zijn én het moet snel klaar zijn. Normaal voldoet sushi daar bij lange na niet aan (tenzij je ‘m bestelt natuurlijk), maar wél als je dat rollen door je gasten zelf laat doen. Niet met een sushimatje, maar gewoon met de hand.

Tenzij je vriendenkring bestaat uit louter perfectionisten die alleen strak gerolde maki kunnen verdragen, zal iedereen het ontzettend leuk vinden om z’n eigen sushi cone te vullen en (proberen) op te rollen. Ga er wel vanuit dat je tafel een beetje vies wordt van de rijstkorrels, maar ach, dat hoort erbij.

DIY sushi cones

Het enige wat je écht aan de DIY sushi cones moet voorbereiden, is de sushirijst. Hoe je die bereidt? Wij gebruiken 220 gram water, 5 eetlepels rijstazijn, 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker op 200 gram sushirijst.

Spoel de rijst af onder koud stromend water, tot het water niet meer troebel is. Doe de rijst in een pan en laat een kwartiertje rusten. Voeg daarna het water toe, breng op hoog vuur aan de kook en draai het vuur na 2 minuten laag. Doe een deksel op de pan en laat de rijst in zo’n 20 minuten gaar koken, tot de rijst zacht is en het water opgenomen. Zet het vuur uit, bedek de rijst met een schone theedoek en laat zo’n 10 minuten met rust. Maak ondertussen de dressing door azijn, suiker en zout te verwarmen tot het helder is. Meng dit ten slotte door de rijst.

Culy’s Tips & Tricks: zo maak je sushirijst

Leg norivellen op tafel, zet de rijst ernaast en zorg voor wat lekkere sushi-vulling, die je mooi kunt klaarmaken terwijl de rijst kookt. Hier kun je heel goed de restjes uit je koelkast voor gebruiken! Denk aan plakjes komkommer, mango en avocado, reepjes omelet of oesterzwam of natuurlijk vis of gefrituurde tofu. Leg in schaaltjes óf op een groot bord, zodat jij met minder afwas achterblijft.

Tijd voor je gasten om hun sushi-skills te laten zien! Een handig instructiefilmpje voor het rollen van makkelijke sushi hand rolls vind je hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.