Stuff 15 dec 2018 Jan de Raab

DIY: stel je (nieuwe) TV in voor de perfecte kijkervaring

Als je met de aanschaf van je nieuwe Ultra HD TV-set eindelijk die lang gekoesterde droom hebt kunnen realiseren, dan zul je ongetwijfeld dat ding direct willen installeren. Met een beetje geluk wordt dat zelfs voor je gedaan, maar dan nog is het geen garantie dat het ook perfect is geïnstalleerd. In veel gevallen kun je zelfs een enorme teleurstelling niet echt onderdrukken en sta je verbaasd te kijken waarom het in de winkel er toch een heel stuk beter uitzag, en met name ook veel beter klonk.

Voordat je terug naar je lokale tv-boer gaat rennen om verhaal te halen, is een klein beetje meer geduld zinvol. Mogelijk ben je het slachtoffer van de out-of-box-instellingen van je tv en kun je met wat geduld je nieuwe tv zo instellen dat je eigenlijk niet meer zonder het apparaat wil leven.

De standaard geactiveerde functies

Veel nieuwe tv’s hebben een hele reeks functies die standaard zijn ingeschakeld, en die leveren niet altijd de gewenste kwaliteit. Foto’s kunnen bijvoorbeeld niet heel optimaal worden weergegeven en ook het geluid kan te wensen over laten. Gelukkig is de oplossing nabij en geniet je met een aantal simpele wijzigingen van het meest ultieme geluid en beeld wat je je maar kunt wensen. De drie belangrijkste instellingen lichten we graag even toe.

  1. Ruisonderdrukking

De kans dat je het uitschakelen van de ruisonderdrukking als een logische optie ziet, is vrij minimaal. Ruis was een groter probleem bij oudere analoge tv’s, en vooral bij analoge signalen met een lagere definitie. Wanneer tv’s de videosignalen van minderwaardige bronnen converteren, neem je wellicht nog steeds wat ruis waar. In de meeste gevallen krijg je tegenwoordig veel schonere, hoogwaardige digitale content aangeleverd waardoor ruisonderdrukking niet echt noodzakelijk is.

Het probleem met ruisonderdrukking is dat dit ten koste gaat van details en de fijne textuur, deze worden meestal gladgestreken wanneer de functie actief is. Schakel ruisonderdrukking uit en je krijgt meer beelddetails en een natuurlijker beeld te zien.

  1. Scherptebesturing / randverbetering

Een andere bron van klachten bij een nieuwe tv is de scherpte regeling. Dit onderdeel maakt het beeld in feite niet echt scherper. Wat het wel doet, is het kunstmatig verbeteren van fijne details en textuur, terwijl de randen van afbeeldingen op bijvoorbeeld een foto worden benadrukt. Op het eerste gezicht kan dit de indruk wekken van meer details, maar wat het eigenlijk doet is het maskeren van de fijne details en te scherp afgebeelde foto’s. Dus draai je het helemaal naar beneden, of zet je het helemaal uit. Opmerking: sommige modellen hebben een nulinstelling in het midden van het besturingselement, dus als je het lager gaat instellen, wordt de afbeelding mogelijk zelfs zachter.

  1. Motion Smoothing

In tegenstelling tot films, wordt video meestal opgenomen op 60Hz. Dat is de reden waarom video’s van sport en reality- en spelshows vloeiender bewegen dan 24Hz-films. Wanneer de functie voor vloeiende bewegingen van een tv is geactiveerd, kunnen films een groot deel van hun karakter verliezen. Dit wordt het “soap-opera”-effect genoemd, omdat soap-opera’s meestal met 60 Hz-videocamera’s worden opgenomen. Zoek naar de motion smoothing-optie om dit te voorkomen.

Reageer op artikel:
DIY: stel je (nieuwe) TV in voor de perfecte kijkervaring
Sluiten