Dit zijn volgens Julius Jaspers de gouden regels voor een perfecte burger

Burgers zijn er in alle soorten en maten, maar waar moet de perfect hamburger aan voldoen? Manners nam samen met Julius Jaspers plaats achter de grill en leerde zo de geheimen van een goede burger. Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten, maar met deze basisregels zit je altijd goed.

Julius Jaspers is één van de vele topkoks die ons land rijk is. Hij begon als traiteur en cateraar in Amsterdam en rolde zo de restaurantwereld binnen. Inmiddels is hij eigenaar van verschillende restaurants en schreef hij meerdere kookboeken. Het Ultieme Hamburgerboek is zijn laatste creatie waarin hij zijn voorliefde voor burgers tentoonspreidt.

De perfecte burger

In deze burgerbijbel staan 38 verschillende burgers, waaronder natuurlijk ook zijn eigen favoriet. Wij zochten Julius op en maakten samen met hem de burger die hij in zijn Julius Bar & Grill serveert. Een medium rare gegaarde Angus burger met zoete ui, bacon, cheddar en zijn eigen burgersaus.

Terwijl de burgers lagen te garen op de Big Green Egg, pakten wij onze kans om Julius te vragen waar in zijn ogen een goede burger aan moet voldoen, wat volgens hem toch vooral de patty is. Alles daaromheen moet smaak toevoegen, maar mag nooit te overheersend zijn. Het begint dus bij het kopen van goed vlees.

Ga voor kwaliteit

Ben je geen grote vleeskenner? Ga dan naar je slager en laat je door hem adviseren welk deel het lekkerste is voor een burger. Tip van Julius: vraag de slager om het vlees eerst door een fijne maal te halen en daarna door een grove. Op deze manier krijg je een hemels malse burger met toch een grove structuur. Belangrijk is dat je hem medium rare bakt. Een echte burger is namelijk mooi roze van binnen.

Naast de patty is het broodje een essentieel onderdeel van de burger. It’s no fun without the bun. Hier kun je werkelijk alle kanten mee op, maar Julius houdt het liever simpel. Hij ziet het broodje als een vervoersmiddel om de burger in je mond te krijgen. Het liefste steekt hij met een ronde steker twee witte boterhammen uit en toast deze op de grill. Gemakkelijk om te eten en neutraal van smaak.

Toppings en sausjes

In principe kan een goede burger op een lekker bun al genoeg zijn, maar het is misschien een beetje kaal. Met toppings en sauzen kun je deze vervolgens aankleden naar jouw smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos. Julius geeft als tip om niet té veel toe te voegen. Je moet ieder onderdeel kunnen proeven. Zelf kiest hij voor een zoete uiencompote, zoute en knapperige bacon, cheddar (gewoon van die in plastic verpakte plakjes) en een frisse saus. Puur en perfect in balans.

Ben jij net als Julius een liefhebber van een goed stuk vlees? Dan hebben we goed nieuws voor je. We geven namelijk kaarten weg voor Butcher’s Heaven. Dit is hét festival voor de echte carnivoor, georganiseerd door Julius Jaspers himself. Een weekend lang staan hier dertig restaurants die het bereiden van vlees tot kunst hebben verheven.

Het walhalla voor vleeseters

Burgers, ribs, brisket, worst en ga zo maar door. Is het vlees? Dan vind je het op Butcher’s Heaven in de Centrale Markthal in Amsterdam. Daarnaast kun je deelnemen aan verschillende masterclasses waar je leert hoe je een varken moet uitbenen, worst maakt en de fijne kneepjes van het BBQ-vak. Dus als je nog geen plannen hebt voor 15 of 16 oktober en behoefte hebt aan vlees, dan is een bezoek aan dit vlees walhalla een absolute must.

Kaarten voor Butcher’s Heaven kun je kopen, maar je kunt ze ook winnen. Manners geeft namelijk vijf keer twee kaarten weg, zodat jij samen met een vriend je honger naar vlees kunt stillen. Wat je hiervoor moet doen is in de Facebook-comments jouw perfecte burger omschrijven. De vijf meest smakelijke burgers gaan er met de prijs vandoor.

Leer van de meester en aanschouw zijn werk aan den lijve op het vleesfestival: Butcher's Heaven – Amsterdam. Wij geven namelijk 5×2 kaarten weg!

Geplaatst door Manners op dinsdag 3 oktober 2017

Niet gewonnen? Treur niet! We hebben voor alles lezers namelijk ook nog een kortingscode waarmee je twee kaarten kunt kopen voor twaalf euro in plaats van vijftien euro. Dat is toch weer een extra biertje. Om deze te gebruiken ga je naar butchersheaven.com/tickets/, kies je het aantal kaarten die je wil bestellen en vul je onderaan de pagina bij kortingscode ‘mannersbutcher’ in.

Meer weten over Butcher’s Heaven of over de speciale burgeravond op 13 oktober? Ga dan naar de website en zie wat je te wachten staat wanneer je door de poorten van de vleeshemel loopt.

Reageer op artikel:
Dit zijn volgens Julius Jaspers de gouden regels voor een perfecte burger
Sluiten