Dit zijn de mode- en stijltrends van 2019

Modetrends komen en gaan, maar stijl zal voor altijd blijven bestaan. Of, liever gezegd: Fashion comes and goes, but style is for ever. Dat bekt lekkerder dus dat is letterlijk liever gezegd. De heer Yves Saint Laurent behoort tot de groep invloedrijke ontwerpers die amen zeggen op dit oude aforisme. Een uitspraak dat het vluchtige karakter van mode contrasteert met haar meer constante metgezel: stijl. Toch gaat dit artikel over dat vluchtige karakter.

Het valt de een ongetwijfeld meer op dan de ander, maar er heeft de laatste jaren een kleine revolutie plaatsgevonden in de manier waarop mannen zich kleden. Ook de manier waarop wij mannen onszelf behandelen is veranderd. Grenzen die ooit scherp werden gedefinieerd, zijn helemaal vervaagd of verdwenen. Denk maar aan de combinatie van streetstyle en de dandy look. En naarmate meer mannen zich beginnen te interesseren voor hun uiterlijk, is de taal die we gebruiken om over stijl te praten op zijn beurt veel breder geworden.

Stijl is niet one-size-fits-all

Als we iets hebben geleerd in deze tijd is het wel dat stijl niet in steen staat gebeiteld. Het is niet een of ander onveranderlijk concept gedefinieerd door een set vol regels. Het is veel vloeiender en opener voor interpretatie. Stijl is niet one-size-fits-all. En aangezien de mode-industrie het ermee eens is dat ze moet inspelen op de wensen van een steeds diverser wordende markt, verandert ook de manier waarop we trends bedenken en consumeren.

Je kan je hierdoor afvragen of er simpelweg niet één trend is of dat er gewoon meer modetrends zijn? Vorige seizoenen werden gekenmerkt door een enkele trend die er bovenuit stak. De opkomst van sportkleding, de ‘dadsneaker’, de introductie van technische wandeluitrusting in de kledingkasten van stadse heren. Ja, het klopt dat seizoenbepalende trends zoals deze pas achteraf duidelijk werden. Misschien is dit artikel over een halfjaar een absolute onwaarheid. Maar is dat niet altijd zo met mode?

Meer modetrends dan ooit

Daarom kan je spreken van een soort ‘open-deur’-stijlbeleid: een feest waarvoor iedereen is uitgenodigd. Ben je dol op Nike, Balenciaga en Off-White? Prima, in de tuin staat er nog tientallen. Ga je liever voor Tom Ford, Prada en Saint Laurent? Net zo welkom. De een is een trend chaser, de ander een liefhebber van luxe of een kosmopolitische man van de wereld. Of ben je niet zo gemakkelijk in de hokjes te krijgen? Wat het geval ook is, je mag ten alle tijden naar binnen bij het stijlfeest van 2019.

Kortom: er is niet één modetrend die moet volgen. Niets van dit alles hierboven vormt een stijladvies op wat voor manier dan ook… en misschien is dat nu juist het punt. Maar aangezien jij daar nu helemaal niks aan hebt en er toch een viertal modetrends waarneembaar zijn, kunnen we die net zo goed even uitlichten.

Pastel

De designercollecties van dit seizoen zitten vol met zachte, poederachtige pasteltinten die perfect zijn voor een zonovergoten zomer. Pastels zijn een geweldige manier om kleur in je look te injecteren op een manier die niet “kijk naar mij!” schreeuwt. Zodanig bieden ze meer ingetogen stylisten de kans om hun eigen horizon te verbreden.

modetrends 2019

Plooien

Een overdaad aan geplooide shorts en broeken dit seizoen wijst op een verwelkoming van kleermakersplooien. Een truc die kleermakers gebruiken om overtollige stof weg te werken. Het effect van plooien is fantastisch. Ten eerste zorgt het voor een voller silhouet. Daarnaast geeft het een kledingstuk een beetje extra flexibiliteit. Voor mannen die zijn opgegroeid met jeans van elastane-mix (dat ben ik en ben jij, dat zijn wij allebei) zijn er minder dingen die beter aanvoelen dan dat je voor het eerst je handen in de zakken van een geplooide broek steekt.

De trenchcoat

Trenchcoats verdwijnen nooit echt de trend haar kast, maar komend seizoen zijn ze het eerste wat een zekerheid is. Dit iconische stuk herenkleding is altijd praktisch en stijlvol.

modetrends 2019

Bloemenprint

Deze trend is zo levend en bloeit als nooit tevoren. Slechts een paar jaar geleden kon dit als nogal verwijfd worden beschouwd. Maar mannelijkheid en de stijl die daaraan gekoppeld is verschuift voortdurend en dergelijke meningen lijken nu nogal vreemd. Bloemenprints zijn nu bevrijd van dergelijke connotaties, waardoor ontwerpers hun gang kunnen gaan. Je zou hetzelfde moeten doen.

Mr. Porter

Reageer op artikel:
Dit zijn de mode- en stijltrends van 2019
Sluiten