Redactie
Redactie Life 30 aug 2018

Dit moet je weten voordat je gaat handelen op een crypto exchange

Iedere dag komen er meer handelaren in cryptomunten bij. Ze handelen op een zogenaamde ‘exchange’, een soort beurs voor cryptovaluta. Met online handelen kun je veel geld verdienen, maar ook verliezen. Het voordeel is dat alle transacties beveiligd zijn met cryptografie. Dat biedt voordelen voor investeerders. Word jij handelaar op een crypto exchange? Lees dan eerst dit artikel. Overweeg je te beginnen met crypto’s? Dan gaan deze 6 zaken sowieso op je pad komen. 

Dit gastartikel is geschreven door Floris van Vredendaal van CollectCrypto.com.

Iedere exchange heeft een ander aanbod

Geen exchange is hetzelfde. Exchanges willen natuurlijk allemaal iets bieden wat een ander niet heeft. Daardoor verschilt het aanbod ook. Sommige platforms gaan voor stabiliteit en bieden daarom alleen de bekende munten Bitcoin en Ethereum, terwijl andere exchanges de gok wel aandurven en ook tientallen andere cryptocurrencies aanbieden.

Een populaire exchange is Binance. Binance staat bekend om haar grote aanbod aan digitale munten. Met zo’n aanbod is het ook niet gek dat de exchange naar eigen zeggen 1,4 miljoen transacties per seconde verwerkt.

 Kijk dus of de munt van jouw keuze erbij zit en of jij je comfortabel voelt bij deze exchange. Je kunt altijd switchen, maar het in één keer goed doen is handiger.

De betaalmethoden kunnen verschillen

Als je een exchange kiest, is het belangrijk om de betaalmethoden alvast even te bekijken. Niet overal kun je betalen met bijvoorbeeld iDEAL of PayPal. Sommige exchanges laten hun gebruikers alleen betalen met een creditcard of een debitcard. Overigens hoeft dat geen ramp te zijn, want met een creditcard koop je vrij snel een specifieke cryptomunt. Een bankbetaling kan soms dagen duren.

Oefenen met crypto’s is een goed idee

Vaak is er bij een exchange ruimte om te oefenen met cryptocurrencies. Door te oefenen met het handelen in cryptomunten, raak je vertrouwd met het jargon uit de cryptowereld en weet je bovendien wat je kunt verwachten.

 Bij bijvoorbeeld Plus500 kun je oefenen met het handelen in crypto. Je kunt daar een zogenaamde ‘demorekening’ openen. Op die manier kun je voorkomen dat je veel geld verliest. De website beschermt je daarnaast tegen een negatief saldo. Het is ook mogelijk om betalingen te doen met iDEAL.

Een review helpt je vooruit

Voordat je een exchange kiest, is het goed om de reviews nauwkeurig door te lezen. Voordat je gaat handelen moet je weten met wie je precies in zee gaat. Kies voor een betrouwbare en veilige plek. Weet wat anderen vinden van specifieke exchanges.

Over het algemeen geven gebruikers een eerlijk oordeel over zowel bekende als minder bekende exchanges. Zoek de reviews van bijvoorbeeld Coinbase, GDAX, Changely, Binance en Bitvavo maar eens op. Dit zijn de bekende namen.

Je moet tegen stress kunnen!

Handelen op een cryptobeurs is niet voor iedereen weggelegd. Stresskippen kunnen misschien beter iets anders gaan doen. De cryptomarkt staat namelijk bekend als ‘volatiel’. Dat houdt in dat de waarde snel schommelt. Daardoor krijg je te maken met winsten en verliezen .

Krijg jij het Spaans benauwd als je honderd euro hebt verloren? Dan is handelen op een exchange misschien niet iets voor jou. Maar als je klaar bent om met de big boys mee te doen en te incasseren, moet jij je zeker niet laten tegenhouden.

Vragen die je jezelf kunt stellen

Misschien overweeg je om te gaan handelen op een cryptocurrency exchange. Je kunt jezelf dan eerst een paar vragen stellen, zodat duidelijk wordt wat voor handelaar jij bent en welke exchange bij jou past.

Vraag jezelf eens af wat je precies met cryptogeld wil doen. Wil je ermee experimenteren en leren hoe het is om munten te kopen en te verkopen (met het risico dat je geld verliest)? Of wil je het liever kopen en dan langere tijd wachten tot de waarde toeneemt? Daarnaast: hoeveel tijd mag het kosten? Wil je iedere dag gaan handelen of laat je de munten voor langere tijd staan?

 Een belangrijke vraag is ook hoeveel geld je bereid bent te verliezen. Dat is nu eenmaal het risico van het handelen in cryptomunten. Je kunt er veel geld mee verdienen, maar ook veel meer verliezen. Investeer daarom alleen geld dat je kunt missen.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten voordat je gaat handelen op een crypto exchange
Sluiten