Redactie
Redactie Life 13 april 2016

Dit is waarom vrouwen áltijd koude voeten hebben in bed

Waarschuwing: laat dit verhaal vooral niet aan je geliefde lezen, als je niet wil dat ze voortaan gelegitimeerd mag klagen als het raam volgens haar te ver openstaat. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat vrouwen wel degelijk altijd koudere handen en voeten hebben.

Heb jij het warm, heeft zij het koud. Komt ze ’s avonds naast je liggen, voel je ineens twee ijskoude klompen tegen je aan kruipen. Veel vrouwen hebben het altijd koud. Hoe kan dat toch?

Vrouwenhanden zijn gemiddeld anderhalve graad kouder dan die van mannen

Het onderzoek

Allereerst een bevestiging van de bovenstaande bewering. Zo blijkt onder andere uit een enquête onder 1810 inwoners van Basel (Zwitserland), dat 31,1 procent van de vrouwen tegenover 6,9 procent van de mannen klachten had over de extreme kou. Die uitslag werd bevestigd door het artikel Cold hands, warm heart waarin Amerikaanse artsen schreven dat de gemiddelde temperatuur van vrouwenhanden anderhalve graad kouder is dan die van mannen.

Zo zit het

De koude handen en voeten van vrouwen zijn voornamelijk te verklaren door het feit dat de bloedvaten van vrouwen sneller vernauwen bij kou, dan die van mannen. Omdat handen en voeten de uitsteeksels van het lichaam zijn, zullen zij het eerste getroffen worden door vernauwde bloedvaten. De bloedstroom richting deze delen wordt dus minder, waardoor de warmte in het lichaam blijft. Het verschil tussen een warm lichaam en koude voeten en handen wordt daardoor dus alleen maar groter.

Koude voeten in bed

De Zwitserse slaapbiologen Kurt Kräuchi en Anna Wirz-Justice denken dat de oorzaak van dit probleem ergens anders ligt. Volgens het duo verwijden de bloedvaten in de avond om het lichaam af te koelen voor het slapengaan. Volgens hen is dat exact de reden waarom activiteiten die de bloedvaten verwijden, voor een slaperig gevoel zorgen. Denk aan douchen of seks.

De laatstgenoemde activiteit is ook één van de oplossingen voor koude voeten in bed. Vertel dat maar tegen je lady.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Dit is waarom vrouwen áltijd koude voeten hebben in bed
Sluiten