Redactie
Redactie Geld & Carrière 23 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom (en hoe) je werk en privé gescheiden moet houden

Met de komst van de smartphone en mobiel internet is het definitief onvermijdelijk geworden dat werk- en privéleven tomeloos door elkaar heen lopen. Een nieuwe autoverzekering fixen op het werk en je mail uitpluizen op zaterdagochtend: het is voor velen dagelijkse realiteit om de grenzen te laten vervagen. Niet doen, zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht tegen Psychologie Magazine .

De werkende bevolking bestaat ruwweg uit vier typen mensen: integreerders (47%), workaholics (21%), scheiders (19%) en de mensen die veel met thuis bezig zijn tijdens werkuren (15%). De eerste groep scheidt werk en privé niet per se, de tweede groep is ook in privétijd veel met werk bezig en de derde groep houdt de twee werelden juist strikt gescheiden. Wat blijkt? De laatste groep scoort hoog op efficiëntie en gezondheid. Elk mens heeft ontspanning nodig. Doe je dit niet, dan raak je emotioneel uitgeput. Zeg maar gedag tegen je fitheid, scherpte en creativiteit.

Psycholoog Elianne van Steenbergen van de Universiteit Utrecht: ‘Door te integreren ben je er zowel thuis als op je werk niet met volle aandacht bij. Je bent eigenlijk nergens psychologisch beschikbaar. Het gevolg van nergens écht aanwezig zijn is dat je thuistijd en je werktijd worden uitgehold.’ Veelal krijgen de ‘uithollers’ het gevoel dat ze overal tekort schieten.

Hoe houd je werk en privé gescheiden?

Hoe je het ook wendt of keert: werk is niet héél je leven, ook al lijkt het soms wel zo. Het is een rol die je aanneemt en een afspraak die je maakt met je werkgever. Jij verleent je diensten een X-aantal uur per week voor een Y-bedrag. Zo is vader, vriend of partner zijn ook een rol. Waarom dan toch die toewijding buiten werkuren? Het antwoord is simpel: vertrouwen. Veelal hebben werknemers niet het gevoel dat ze genoeg doen, goed presteren of willen ze betrokken overkomen tegenover hun werkgever. Onzin, volgens Van Steenbergen. ‘Werkgevers willen vooral dat mensen goed presteren en zich niet schuldig voelen als ze niet aan het werk zijn.

De oplossing

Zoals in veel gevallen geldt ook nu: communiceer. Vraag naar de verwachtingen van je werkgever (moet je ook in de avond antwoorden op een mail?) en maak ook duidelijk kenbaar wat het bedrijf van jou kan verwachten. Heb je een gezin met vier kinderen thuis of ben je vrijgezel en vind je het niet zo erg om ook in de avond nog af en toe iets te doen.

Wat ook helpt: taken maken. Bedenk wat je tijdens werktijd wil doen en doe dat ook. Maak je to do-lijst niet te lang, er komen áltijd onverwachte zaken tussen en niemand is een machine die niet uitgeput raakt. Zodra je de deur op het werk dichttrekt, kun je de boel laten voor wat het is. Je hebt je taken immers volbracht. Een uitdaging die veel discipline vergt, erkennen ook de onderzoekers. Van Steenbergen: ‘De ene dag houden mensen hun rollen beter uit elkaar dan de andere dag. En soms lukt het twee, drie weken even niet en werk je ’s avonds nog door. Na zo’n drukke periode herpak je jezelf gewoon weer.

Rust

Welk type je ook bent, voor iedereen geldt dat je van rust beter gaat presteren. Lukt het om werk en privé gescheiden te houden, dan profiteert iedereen daarvan. De mensen thuis, je werkgever en jijzelf: ‘Je bent dan trots op je goede balans tussen werk en privé, in plaats van dat je “druk, druk, druk” bent geweest.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom (en hoe) je werk en privé gescheiden moet houden
Sluiten