Redactie
Redactie Stuff 24 sep 2017

Dit is hoeveel het Apple kost om een iPhone X te maken

De hoge prijs van de iPhone X is de afgelopen het tijd het onderwerp geweest van veel nieuwsberichten en discussies. Consumenten moeten namelijk de hoofdprijs betalen, maar hoeveel betaalt Apple eigenlijk zelf om het toestel in elkaar te zetten? Industrie insiders uit China lijken het antwoord ongeveer te weten en geven in een nieuw rapport een schatting van wat de componenten allemaal samen zouden moeten kosten.

Volgens velen zou het OLED display dat Apple van Samsung koopt een grote bijdrage leveren aan de hoge prijs van het toestel. De bekende analist Ming-Chi Kuo schat dat het Apple tussen 120 en 130 dollar kost per display. Het nieuwe rapport rekent echter voor de displays een bedrag van tachtig dollar per paneel.

Verder heeft het toestel de nieuwe bionic A11 chip, welke 26 dollar zou kosten. De Qualcomm modem voegt achttien dollar toe, terwijl de Face ID scanner goed is voor een extra 25 dollar. Van Toshiba wordt de NAND memory gebruikt, welke weer 45 dollar bovenop de rest schept.

Prijs componenten goed voor 41 procent van consumentenprijs

In totaal schatten de insiders dat alle componenten bij elkaar goed zijn voor 412,75 dollar. De goedkoopste iPhone X kost in de VS 999 dollar, wat betekent dat de componenten zorgen voor ruim 41 procent van de consumentenprijs. Uiteraard komen hier ook nog andere kosten bij.

Denk maar aan de salarissen van de werknemers, marketingkosten, verschepingskosten van de componenten en overheadkosten. Onder overheadkosten vallen onder andere energie- en communicatiekosten, vergunningen en facilitaire zaken. Daarbij krijg je bij het toestel ook nog oordopjes, een adapter, een Lightning-naar-USB kabel en een Lightning-naar-mini-jack kabel.

Apple CEO Tim Cook vindt dat we moeten stoppen met zeuren over de hoge prijs van de iPhone X

Berekeningen blijven schatting

De totale kostprijs van de iPhone X ligt dus nog een stukje hoger dan de berekende componentkosten. Hoeveel deze bijkomende kosten in totaal zijn geeft het rapport niet aan. Apple zelf houdt de daadwerkelijke kosten van nieuwe iPhones ook altijd angstvallig stil, dus het blijft altijd maar bij schattingen. In het verleden heeft Tim Cook ook nog gespot met dit soort schattingen van de totale componentkosten.

In ieder geval kan het toestel vanaf 27 oktober alvast besteld worden om 9:01 uur volgens de Apple website. Op 3 november zou het toestel beschikbaar moeten zijn.

Dit artikel verscheen al eerder op WANT.

Reageer op artikel:
Dit is hoeveel het Apple kost om een iPhone X te maken
Sluiten