Redactie
Redactie Stuff 14 jun 2016

Alles wat je wil weten over Apple’s nieuwe software

Schreeuwen tegen je MacBook of iMac als het apparaat tegenwerkt, heeft in de nabije toekomst wellicht eindelijk nut. MacOS Sierra, het nieuwe besturingssysteem voor de computers van Apple, brengt de virtuele assistent Siri naar jouw laptop of desktop. Ook werd het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 10 gisteren gepresenteerd op Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC, evenals een update voor de Apple Watch en Apple TV. 

MacOS Sierra

Wat kun je met Siri voor macOS doen? Bestanden opvragen omtrent een bepaald onderwerp, bepaalde muziek laten afspelen, afbeeldingen of informatie van het web opvragen, de laatste filmsuggesties en series aanvragen of berichten naar anderen versturen. Het voordeel zit ‘m vooral in de multitaskfunctie. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete track aanvragen, zonder je werkscherm te verlaten. Of het allemaal zo smooth werkt als Apple beweert, moeten wij natuurlijk nog ervaren. De nieuwe software is vanaf de komende herfst te gebruiken. Wel is het al mogelijk om je op te geven voor een betaversie die vanaf juli beschikbaar is.

iOS 10

What’s in a name: het nieuwe mobiele besturingssysteem van de techfabrikant biedt 10 grote noviteiten. De belangrijkste zetten we hieronder op een rijtje.

Ontgrendelen
Je scherm aanzetten en notificaties bekijken gebeurt na de update door simpelweg je telefoon op te pakken. De Apple Watch werkt al op dezelfde manier.

Siri
De virtuele assistent Siri wordt opengesteld voor derden, waardoor andere ontwikkelaars de functie kunnen integreren in hun app. Denk aan het versturen van een WhatsApp-bericht, het boeken van een Uber-rit, het vinden van foto’s (ook via Pinterest), betalingen afronden en het ondersteunen van workouts. Ook het ‘slimme toetsenbord’ QuickType gaat nauwer samenwerken met Siri.

3D Touch
3D Touch is beter geïntegreerd. Je kunt na de update via een notificatie 3D Touch gebruiken. Neem de Uber-app als voorbeeld. Wanneer je een Uber hebt besteld, kun je via 3D Touch op je thuisscherm de Uber-kaart raadplegen zonder dat je de app hoeft te openen. Sommige apps kunnen zelfs video’s tonen zonder de app daadwerkelijk te openen.

Foto’s
Gezichts-, omgeving- en objectherkenning zijn verbeterd dan wel toegevoegd aan de Foto-app. Ook heeft Apple het zogenoemde ‘Aandenkens’ geïntroduceerd. Een verzamelingen van favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Die worden automatisch gegroepeerd en kun je aan het album muziek, titels en overgangen koppelen.

Kaarten
De Kaarten-app is vanaf het eerste moment overladen met kritiek. Apple heeft destijds zelfs excuses aangeboden. Inmiddels heeft de techfabrikant al aardig wat gesleuteld aan de app en ook in iOS 10 is Kaarten onder handen genomen. Een van de nieuwe functies is het vroegtijdig weergeven van relevante informatie. Een routebeschrijving wordt bijvoorbeeld afgestemd op een plek waar je waarschijnlijk heen wil (gebaseerd op je dagelijkse activiteiten of afspraken). Ook houdt de app rekening met verkeersinformatie en wordt het mogelijk om diensten als Uber te boeken.

Apple Music
Apple Music kreeg – net als Kaarten – na de lancering een berg kritiek over zich heen, vooral vanwege niet-gebruiksvriendelijke interface en enorme hoeveelheid bugs. Het uiterlijk van de muziekdienst is in iOS 10 op de schop gegaan en ook qua mogelijkheden is het een en ander veranderd. Via de Discovery Mix kun je bijvoorbeeld gemakkelijker muziek ontdekken en dankzij de toevoeging van lyrics kun je jouw zangtalenten in optima forma tot z’n recht laten komen.

Berichten
De strijd tussen berichtenapplicaties als Whatsapp, Facebook Messenger en Berichten is behoorlijk gaande. Om de messenger van Apple aantrekkelijker te maken, ondersteunt de app nu zogenoemde rich links. Hierdoor worden icoontjes al zichtbaar tijdens het typen. Verder is de app opengesteld voor ontwikkelaars, zodat ook zij extra’s kunnen toevoegen.

News
News heeft duidelijke secties toegevoegd zodat je alle informatie beter kunt bundelen. Ook werkt de app vanaf komende herfst met abonnementen, waardoor je notificaties krijgt van de titels waar je op bent geabonneerd.

Home
De nieuwe app Home speelt slim in op de The Internet of Things-stroming, oftewel: de mogelijkheid om alle apparaten in een huishouden te koppelen via het internet. In deze App worden al je ‘slimme’ apparaten gebundeld. Denk aan thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten, tv’s en videocamera’s.

En de rest
Was dit het? Zeker niet. Naast tal van kleine verbetering, zagen we ook de volgende innovaties voorbij komen: voicemailtranscriptie, het bewerken van Live Photos, VoIP-gesprekken via WhatsApp en een zorgzame werker die zorgt dat je genoeg slaap krijgt.

Watch OS 3

Het besturingssysteem van de Apple Watch krijgt eveneens een update. Watch OS 3 moet – hoe kan het ook anders – een stuk sneller werken. Daarbij worden meldingen direct weergegeven, kun je via de knop rechtsonder door de apps swipen, wordt het Control Centre geopend door naar boven te swipen en speelt health een nog grotere rol. Meer info over Watch OS 3, vind je uiteraard bij onze collega’s van WANT.

Apple TV

In de update van Apple TV gaat Siri ook een grotere rol spelen. Zo kan de assistent na de update door meer apps zoeken, zoals YouTube. Ook handig: Single Sign-in, één keer je wachtwoord invullen om toegang te krijgen tot alle apps. Deze functie komt naar alle waarschijnlijkheid ook naar iOS. Als we de geruchten mogen geloven gaat Apple TV een grote rol spelen als hub voor de Home-app, in het kader van The Internet of Things. Details ontbreken nog.

[Fotografie: LibreStock/WANT.nl]

Reageer op artikel:
Alles wat je wil weten over Apple’s nieuwe software
Sluiten