Disney verlaat Netflix: dat riekt naar onderschatting?

Disney en Netflix baarden gisteravond laat (onze tijd) opzien met de aankondiging dat Disney op korte termijn al zijn content bij Netflix in Amerika weg gaat halen en een eigen streaming service gaat starten. Wat mogen we verwachten? Is dit een klap voor Netflix, of biedt dit juist gelegenheid om keihard terug te slaan?

In een notendop: Disney wil in 2019 live gaan met een eigen streaming platform. In aanloop daar naartoe gaat de producent al zijn content van Netflix afhalen. Voor nu alleen in Amerika, maar wellicht in de toekomst ook in andere landen. In de kielzog hiervan volgt ook in elk geval een deel van de toekomstige Marvel-content, aangezien Marvel eigendom is van Mickey Mouse & co.

Je zou kunnen denken dat dit een harde klap is voor Netflix, en dat is het misschien ook. Op de beurs viel het nieuws in elk geval niet goed, want het aandeel Netflix daalde iets in waarde. Het is ook een raar idee dat je ineens geen van de Disney-films én geen van de (wellicht alleen nieuwe) Marvel-films meer kunt vinden in het aanbod van de grootste streamer. En toch zou het op termijn wel eens gevaarlijker kunnen zijn voor Disney dan voor Netflix.

Dalen en stijgen

Disney gaat best lekker: de parken en merchandise leveren dikke winst op, maar de filmdivisie kwakkelt een beetje. Het succes van Frozen (2014) en meer recent The Beauty & The Beast (remake) kan niet voorkomen dat de winst uit de filmdivisie terugloopt. Enfin, waar bij Disney al enige tijd een licht neerwaardse trend te zien is, zit Netflix in de lift. Het financiële plaatje van Netflix is nog bij lange na niet wat het zijn moet, maar qua leden gaat de dienst door het dak.

Was er nog enthousiasme over Frozen, de films die hierna kwamen (Big Hero 6, Zootropolis en Vaiana) mogen nog niet eens de poezelige schoentjes van Elsa poetsen, om het zo maar even te stellen.

Netflix heeft zich de laatste jaren niet alleen bewezen als streaming dienst, maar óók als producent. De lijst met keihard scorende Netflix Originals begint indrukwekkende vormen aan te nemen. En daar mag Disney best een beetje bang van worden. Was er nog enthousiasme over Frozen, de films die hierna kwamen (Big Hero 6, Zootropolis en Vaiana) mogen nog niet eens de poezelige schoentjes van Elsa poetsen, om het zo maar even te stellen.

Wat nu als…

Wat nu als Netflix besluit om in te zetten op eigen animatiefilms? Disney-animaties, hoewel vaak ook leuk voor volwassenen, zijn primair bedoeld voor kinderen. En kinderen zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo merktrouw. Toen ik jong was, wás er alleen maar Disney. Ik wilde een film kijken? Mijn ouders stopten een VHS van De Aristocats in de VCR. Je wist niet beter.

Eighties en nineties kids zijn opgegroeid met Disney, maar hoe anders is dat nu? Ik zie het bij mijn eigen zoontje, die nu drie is. Die weet nu al heel goed wat voor diversiteit er op YouTube en Netflix te vinden is. Disney-films vindt ‘ie leuk, maar hij zet net zo makkelijk een aflevering Thomas de Trein of Tractor Tom op. Just saying.

De keuze van Disney vindt ik enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds best riskant. Onderschatten zij de kracht van Netflix niet? Wat nu als Netflix de volgende Elsa creëert? En die daarna? Tijd zal het leren. Overigens is het nog helemaal niet zeker dat Disney in Nederland van Netflix gaat verdwijnen.

Reageer op artikel:
Disney verlaat Netflix: dat riekt naar onderschatting?
Sluiten