Top 10 films 2019: Disney’s zorgwekkende monsterjaar is slechts het begin

Met Avengers: Endgame en Star Wars: The Rise of Skywalker op de planning wisten we al dat 2019 een monsterjaar voor Disney zou gaan worden. Nu de laatste cijfers binnen zijn, kunnen we echt de balans op gaan maken.

Het monsterjaar van Disney

De studio had al een paar maanden geleden het record voor het beste filmjaar ooit in handen. Dan hebben we het over de totale omzet die Disney met al zijn films tot dat punt had binnengesleept.

Het einde van december nadert, en de top 10 grootste films van 2019 spreekt boekdelen. De Grote Muis heeft 8 van de 10 plekken in dat lijstje in handen, in Amerika althans.

Voeg daar ook succesvolle lancering van Disney+ aan toe en opeens lijken de recente opmerkingen van Martin Scorsese een stuk minder onredelijk. Waar analisten verwachtten dat Disney+ in zijn eerste complete jaar tussen de 10 en 20 miljoen abonnees zou binnen harken, stond de teller al op 10 miljoen na 24 uur (!).

Top 10 grootste films 2019

Dit is de complete top 10:

(The Rise of Skywalker is net uit en zal nog gaan klimmen)

  1. Avengers: Endgame
  2. The Lion King
  3. Toy Story 4
  4. Captain Marvel
  5. Spider-Man: Far From Home
  6. Frozen II
  7. Aladdin
  8. Joker
  9. It: Chapter Two
  10. Star Wars: The Rise of Skywalker

Zorgwekkend?

Het is een mooi lijstje, maar wat je ziet gebeuren is tevens zorgwekkend. Bijna elke film behoort tot een franchise, of vormt een puzzelstukje in een verhaallijn die al jaren wordt opgebouwd. Franchises waarmee miljarden verdiend kunnen worden met merchandise, langlopende verhaallijnen waar je attracties in Disneyland op kunt baseren.

Analisten waarschuwen dat er steeds minder ruimte is voor de losstaande mid-budget films. Unieke verhalen die een risico nemen, zonder een astronomisch superhelden-budget maar financieel ook weer niet zo beperkt als de kleine indiefilms die veelal op Netflix belanden.

Marvel en Lucasfilm

Disney begon dit decennium met twee grote investeringen. Marvel Entertainment (2009) en Lucasfilm (2012) kostten samen 8 miljard dollar. Alleen al met Marvel Studios heeft Disney al 28 miljard dollar verdiend, los van alle merchandising. En dan hebben we het nog niet eens over Star Wars.

Dat zie je eigenlijk terug in de top 10 van elk jaar van het afgelopen decennium. Steeds weer domineert Disney de top 3, met als enige uitzondering de eerste 3 jaar. Toen moest het MCU nog op gang komen en zat The Force Awakens nog in de pijplijn. Tevens kwam Disney pas later achter de lucratieve magie van live-action remakes.

Wat gebeurt er in 2020?

The Rise of Skywalker en Endgame vormden beiden de climax van verhaallijnen die al jaren of zelfs decennia liepen. Dat kan niet elk jaar, wat je ook terugziet in de planning voor 2020.

Disney moet weer beginnen met bouwen. Sterker nog, op het gebied van Star Wars weet Lucasfilm nog niet eens waar het heen wil. Aan de Marvel-kant staan enkel Black Widow en Eternals op de planning. Dat weet Disney CEO Bob Iger ook maar al te goed, en zijn aandeelhouders daarmee ook.

Strijdtoneel verschuift

De focus ligt allang niet meer volledig op bioscoopfilms. 2020 wordt het jaar van Disney+. Nieuwe Marvel series, meer Star Wars en andere Originals komen naar de streamingdienst, terwijl steeds meer deals met concurrenten verlopen waardoor de bibliotheek langzaam uitdijt.

Vervolgens ziet de positie van Disney er in 2021 nog degelijker uit, zowel in de streaming-oorlog als in de bioscoop. Dat wordt immers het jaar van Avatar.

De Grote Muis zal misschien niet snel opnieuw 8 van de 10 plekken in de top 10-lijst van grootste films bezetten, maar daar zullen de aandeelhouders niet om rouwen. Alles wijst erop dat Bob Iger het weer gaat flikken en Disney als de grote winnaar op beide fronten uit de strijd komt. Dan kan Iger eindelijk met (voor de zoveelste keer uitgestelde) pensioen…

The Numbers

Reageer op artikel:
Top 10 films 2019: Disney’s zorgwekkende monsterjaar is slechts het begin
Sluiten