Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 dec 2019

Disney geeft officiële waarschuwing voor Star Wars: The Rise of Skywalker

Er is een verbannen Pokémon-aflevering die naar verluidt honderden Japanse kinderen een epileptische aanval bezorgde in de jaren negentig. Dat kwam door extreme lichtflitsen. Het lijkt er sterk op dat Disney een soortgelijk scenario wil voorkomen met een andere megafranchise: Star Wars: The Rise of Skywalker komt eraan.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Star Wars: The Rise of Skywalker komt nog deze maand naar de bioscopen. We hebben al van enkele trailers kunnen genieten, en de geruchtenmolen draait al maanden op hoog tempo. Nu het bijna zover is, heeft Disney echter een officiële waarschuwing de wereld in geslingerd, bedoeld voor bioscopen.

In samenwerking met de Epilepsy Foundation waarschuwt de filmgigant voor flitsend licht in The Rise of Skywalker. Bepaalde scènes vormen volgens experts een gevaar voor mensen die gevoelig zijn voor epilepsie:

“Uit voorzorg raden we u aan om bij uw bioscoopingang of online een waarschuwing te plaatsen met de volgende informatie: Star Wars: The Rise of Skywalker bevat meerdere scènes met beelden en aanhoudende flitsende lichten die van invloed kunnen zijn op mensen die gevoelig zijn voor lichtgevoelige epilepsie, of andere lichtgevoeligheden hebben.”

Advies voor fans met epilepsie

Volgens de Epilepsy Foundation kan dergelijk licht bij zo’n 3 procent van alle mensen met epilepsie voor een aanval zorgen. Zij raden lichtgevoelige fans aan om eerst een vriend de film te laten kijken, die vervolgens mee kan naar de bioscoop om voor heftige scènes bijtijds te waarschuwen.

Vorig jaar werd Disney al flink bekritiseerd op sociale media vanwege de lichteffecten in The Incredibles 2. Het is uiteindelijk aan bioscopen om ook in hun lokale vestigingen deze waarschuwing duidelijk over te brengen, maar het zou niet de eerste keer zijn dat bioscopen voor een Star Wars-film waarschuwen.

Ook bij Star Wars: The Last Jedi waarschuwden bioscopen al van te voren voor een scène. Dan hebben we het over het moment dat het geluid compleet wegvalt wanneer een ruimteschip op dramatische wijze light-speed inzet. Een tof moment, maar helaas dachten veel bioscoopbezoekers dat het geluid kapot was…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slashfilm

Reageer op artikel:
Disney geeft officiële waarschuwing voor Star Wars: The Rise of Skywalker
Sluiten