Disney+ gaat Marvel en Netflix achterna met nieuwe Star Wars-series

De Star Wars films die zijn uitgekomen sinds de overname door Disney zijn op zijn zachtst gezegd controversieel. Vergeleken met de meeste andere Hollywood blockbusters hebben ze veel geld opgebracht, maar niet van de Marvel Cinematic Universe-proporties waar Disney duidelijk op hoopte.

Ook waren de meeste films nou niet bepaald geliefd onder diehard fans. Vooral het slot van de Skywalker Saga voelde rommelig en geforceerd aan. Alsof de regisseurs elkaar een gevouwen papiertje doorgaven, waarbij ze elkaars tekening moesten afmaken zonder de tekening te kunnen zien.

Star Wars: terug naar de tekentafel

De toenmalige Disney CEO Bob Iger kondigde een pauze voor de Star Wars films aan. Lucasfilm gaat terug naar de tekentafel, om opnieuw de toekomst van de mega franchise op het witte doek te bepalen.

Dat betekent overigens niet dat Star Wars stil staat. In andere media worden een aantal van de beste verhalen tot nu toe verteld. Denk aan de Thrawn-boeken van Timothy Zahn, of de Darth Vader comics die Marvel uitbrengt. Allemaal net zo canon als de films.

Het echte hoogtepunt voor diehard fans was vorig jaar natuurlijk The Mandalorian. Die Disney+ serie liet echt weer de charme van de franchise in al zijn glorie zien. Dat smaakte naar meer, en dat gaan we krijgen ook, als we nieuwe geruchten moeten geloven.

Mini cinematic universe op Disney+

Vanuit meerdere hoeken ontstaat namelijk een steeds duidelijker plaatje: Lucasfilm wil meerdere Star Wars series tegelijkertijd ontwikkelen, die met elkaar verbonden zijn. Daarbij moet je vooral denken aan de Netflix series van Marvel, met Daredevil, Luke Cage, Iron Fist en Jessica Jones.

Losse series met elk hun eigen verhaal, maar die wel in meerdere opzichten sterk aan elkaar gelinkt zijn en zelfs overlappen. Een soort mini Marvel Cinematic Universe, maar dan met Star Wars en op Disney+.

Game of Thrones

Volgens insiders wil de streamingdienst een universum te creëren waar de shows met elkaar verbonden zijn, met één centrale verhaallijn. Game of Thrones wordt als een grote inspiratiebron genoemd. Dat klinkt als een vreemde vergelijking, maar de uitleg is verhelderend: stel je voor dat elke familie in die serie zijn eigen serie had, met een centrale verhaallijn.

Vanaf medio 2012 willen Disney en Lucasfilm elk kwartaal een Star Wars show uitbrengen. Doordat de shows per week worden uitgezonden, zou dat moeten leiden tot een situatie waarin fans elke week weer naar een nieuw hoofdstuk uit kunnen kijken. Elke week meer Star Wars, zonder dat je eeuwig hoeft te wachten op de volgende bioscoopfilm.

Dave Filoni

Dave Filoni, de man achter The Clone Wars, Rebels en samen met Jon Favreau achter The Mandalorian, wordt genoemd als het mastermind achter de plannen. Hij gaat naar verluidt de met elkaar verweven verhaallijnen overzien.

Maar op welke shows kunnen fans dan rekenen? Men heeft het over The Mandalorian, een Ahsoka Tano serie, een Boba Fett serie, een serie over Ezra Bridger uit Rebels en een Admiral Thrawn show. De reeds bevestigde series over Obi-Wan Kenobi en Cassian Andor staan op zichzelf en dus los van het mini-universum aan verhalen dat Lucasfilm aan het plannen is.

Op naar 2021! Check in de tussentijd ook de fantastische korte Star Wars film Bucketheads.

LRM ONLINE

Reageer op artikel:
Disney+ gaat Marvel en Netflix achterna met nieuwe Star Wars-series
Sluiten