Hoe Disney Star Wars gaat redden: deze 3 opties liggen op tafel

Het is geen geheim dat The Rise of Skywalker zeer controversieel was en nog steeds is. Disney wist niet de indrukwekkende Star Wars-trilogie af te leveren waar fans op hoopten. Sterker nog, veel fans zien de trilogie als verkrachting van hun geliefde franchise.

Ook Disney had op meer gehoopt. Waar de Grote Muis rekende op succes op het niveau van het Marvel Cinematic Universe, moest het spin-offs cancelen, regisseurs van projecten halen en werden verdere plannen geschrapt. De boodschap van Disney CEO Bob Iger was duidelijk: Star Wars gaat op het witte doek op pauze. Terug naar de tekentafel.

De toekomst van Star Wars

Het succes van The Mandalorian is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Sterker nog, Disney grijpt dat succes gretig aan. De filmgigant is aan een indrukwekkend cinematic universe voor Disney+ aan het werken. Inclusief een serie voor Obi-Wan Kenobi, Darth Maul en andere iconische personages uit de films.

Tof, maar op het witte doek is de franchise te lucratief om stil te laten liggen. We weten dat Thor: Ragnarok– en The Mandalorian-regisseur Taika Waititi aan een nieuwe film werkt, maar verder? Verder weten we nog verrassend weinig.

De grote vraag is op dit moment vooral hoe Disney met de meest recente filmtrilogie om zal gaan. Gaat men die verhalen compleet negeren? Of worden ze zelfs non-canon verklaard, net zoals alle Expanded Universe-boeken van voor de overname door Disney?

Driedubbele lading zout

Een doorgaans goed ingelichte YouTuber genaamd Doomcock beweert meer te weten. Volgens hem heeft Lucasfilm drie opties op tafel gelegd om de franchise te redden. Let op: we hebben geen enkele manier om te checken of zijn informatie klopt. Voor hetzelfde geld is het allemaal verzonnen. Oftewel, neem de onderstaande verhalen met een enorme korrel zout.

Ach, zeker in deze Star Wars-loze tijden is zelfs het lezen van geruchten een vermakelijke bezigheid. We zetten de drie opties die volgens Doomcock bij Disney op tafel liggen voor je op een rijtje.

“In feite is mij verteld dat alles op tafel ligt wat Star Wars betreft, en ik heb specifiek drie scenario’s te horen gekregen waarover wordt gedebatteerd om de Sequel Trilogy te wissen en de toekomst van Star Wars te bepalen,” aldus de YouTuber.

Optie 1: een soft reboot

De eerste optie die Disney naar verluidt overweegt, is een soft reboot. Dus niet geheel de impact van de laatste drie films teniet doen, maar wel de koers wijzigen. Daarvoor wil Lucasfilm volgens de bron van Doomcock de Veil of the Force inzetten. Dat is een mythische dimensie uit Star Wars: Rebels die tijd en ruimte met elkaar verbindt. Een soort tijdreizen, met een Star Wars-sausje.

De Veil of the Force wordt in dit scènario gebruikt om terug te gaan in de tijd, en Luke te waarschuwen dat hij niet Ben Solo moet proberen te vermoorden. “Ben zal uiteindelijk alsnog aan de Dark Side-kant van The Force belanden, maar Luke’s handen zijn dan schoon.” Zo ontstaat er een nieuwe canon-tijdlijn.

Uiteindelijk overleeft Luke The Last Jedi, waardoor Disney hem in toekomstige films kan blijven gebruiken. Sterker nog, de geruchten gaan nog dieper. Naar verluidt bestaat er een Lucas Cut van The Rise of Skywalker. De versie van George Lucas.

Die wil Disney volgens verschillende bronnen gaan gebruiken als de nieuwe canon-afsluiter van de trilogie. De Veil of the Force is een mooi mechanische om alle eindjes toch nog logisch aan elkaar te knopen. Een nieuwe status quo, waarbij de trilogie die wij allemaal gezien hebben een aftakking is geworden die niet meer relevant is. De magie van tijdreizen!

Optie 2: Luke Skywalker

De tweede optie die Disney volgens dit gerucht overweegt is het schrappen van de sequel trilogy. Volgens Doomcock zou men in dit scènario de Veil of the Force gebruiken om terug te gaan in de tijd en Palpatine te doden, aan het einde van Return of the Jedi.

Daardoor kan het geheime plan van Palpatine dat onthuld werd in de meest recente films niet uitgevoerd worden. Oftewel, daardoor wordt de recente trilogie een alternatieve tijdlijn. Een werkelijkheid waar een stokje voor gestoken is door Palpatine te doden. Minder vriendelijk gezegd: Disney kan zo de sequel trilogy gewoon schrappen.

Een gewaagde optie. Want als je zomaar hele trilogieën kunt schrappen, raken kijkers dan nog wel geïnvesteerd in je volende films? Je zag dat bijvoorbeeld al bij Harry Potter, dat de mogelijkheid om simpelweg terug in de tijd te gaan een hoop spanning teniet doet.

Maar goed, wat zou er in dit scènario dan wel na Return of the Jedi komen? Volgens de bron van Doomcock overweegt Disney om dan een Luke Skywalker-film te maken. De film zou zich tien jaar na Return of the Jedi afspelen, in de tijdlijn van The Mandalorian.

Daarmee zouden dus de nieuwe Disney+-series de spil worden, de basis, zoals ook de nieuwe Marvel-series op Disney+ een belangrijke link hebben met de bioscoopfilms van Marvel Studios. Een aantrekkelijke optie, gezien The Mandalorian wél vrijwel alle fans wist te bekoren.

Opvallend genoeg meldde een andere leaker onlangs dat Mark Hamill al getekend heeft voor meer Star Wars. Daarbij wist diezelfde persoon ook te melden dat Disney CGI zou overwegen voor zijn volgende klus.

Oftewel, een jonge Luke Skywalker. Dat past perfect in het plaatje dat Doomcock schetst. Volgens vermeende insiders zou Mark Hamill recasten geen optie zijn. Als Hamill niet aan boord is, dan wordt de film geschrapt.

Maar goed, opnieuw: het gaat hier om geruchten. Tot de Grote Muis officieel zijn plannen bekendmaakt, is het verstandig dit soort ‘nieuws’ met een enorme korrel zout te nemen.

Optie 3: het plan van George Lucas

George Lucas, de bedenker van Star Wars, had ook plannen voor na Return of the Jedi. Die heeft hij zelfs na de overname door Disney overlegd met CEO Bob Iger.

Uiteindelijk koos Disney voor een ander verhaal, maar er lagen dus al plannen op de plank. De derde optie die de mediagigant naar verluidt overweegt is het uitvoeren van die plannen, als vervanging van de sequel trilogy.

Daarbij zouden de meest recente films gewoon volledig genegeerd worden, zonder concrete verklaring. Ook YouTuber Grace Randolph beweert dit plan gehoord te hebben, al schijnt de meerderheid binnen

Disney en Lucasfilm de voorkeur te geven aan optie 2. Dan is er immers nog een verklaring, en blijft de canon in stand, hoe geforceerd tijdreizen dan ook is als oplossing.

Reageer op artikel:
Hoe Disney Star Wars gaat redden: deze 3 opties liggen op tafel
Sluiten