Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

George Lucas voelde zich verraden door Star Wars: The Force Awakens

De afgelopen dagen ben ik in het nieuwe boek gedoken van Disney CEO Bob Iger: ‘The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company’. Een hele mond vol dus. In zijn huidige functie is er een hoop veranderd binnen en buiten het bedrijf, vooral rondom Star Wars.

Disney CEO Bob Iger over Star Wars

De Grote Muis nam niet alleen Marvel maar ook Lucasfilm en daarmee Star Wars over. Het boek geeft interessante context en achtergrondinformatie bij dergelijke deals, inclusief hoe Iger daar na al die jaren op terugkijkt. Het levert op allerlei vlakken intrigerende anekdotes op. Wist jij bijvoorbeeld dat Disney bijna Twitter over heeft genomen, maar Iger op het laatste moment de stekker uit de deal trok?

Ook weten we dankzij The Ride of a Lifetime dat Apple waarschijnlijk Disney zou hebben overgenomen als Steve Jobs nog leefde. Daarover lees je meer bij onze collega’s van OneMoreThing. Voor nu zoomen we even in op een aantal opvallende onthullingen rondom de overname van Lucasfilm. Oftewel: Star Wars.

Iger beschrijft in zijn boek hoe lastig het was om de creatieve controle over te nemen van George Lucas, de bedenker van de gigantische franchise. Lucas wilde niet de hoogste prijs in de wacht slepen, maar zocht de beste plek voor zijn geliefde creatie en de talenten die bij Lucasfilm werkten.

Dat was voor hem belangrijker dan een nog vollere portemonnee. Dat maakte de druk op Disney om vervolgens goed met de franchise om te gaan echter des te groter.

The Ride of a Lifetime
Bob Iger (Bron: Disney)

George Lucas voelde zich verraden

Toen Disney Lucasfilm had overgenomen, bood Lucas zijn eigen ideeën voor een nieuwe trilogie aan. Iger en zijn creatieve team maakten daar gretig gebruik van, maar maakten het tijdens de overname wel duidelijk dat ze op papier niet verplicht waren om er ook iets mee te doen. Disney had de volledige controle.

“Hij wist dat ik standvastig zou blijven romdom de kwestie van creatieve controle, maar het was niet gemakkelijk voor hem om te accepteren. En dus stemde hij met tegenzin in om beschikbaar te zijn voor eventuele vragen. Ik beloofde dat we open zouden staan voor zijn ideeën (dit was geen moeilijke belofte om te doen; natuurlijk zouden we open staan voor de ideeën van George Lucas), maar net zoals bij zijn advies, zouden we niet verplicht zijn om er iets mee te doen. ”

Later kwamen Iger, Lucasfilm president Kathleen Kennedy en schrijver Michael Arndt samen op de Skywalker Ranch om aan Lucas hun versie van de nieuwe trilogie te pitchen. Plottwist: de legendarische filmmaker was er allesbehalve blij mee dat zijn concepten niet gebruikt waren voor hun plannen.

“George raakte meteen van streek toen ze het plot begonnen te beschrijven en het tot hem doordrong dat we geen van de verhalen gebruikten die hij tijdens de onderhandelingen had ingediend.”

Iger bekent schuld

Iger toont in het boek verrassend veel begrip voor Lucas. Sterker nog, volgens de Disney CEO had hij duidelijker richting de bedenker van Star Wars moeten zijn:

“George wist dat we contractueel nergens aan gebonden waren, maar hij dacht dat het kopen van de verhaalbehandelingen een stilzwijgende belofte was dat we ze zouden volgen, en hij was teleurgesteld dat zijn verhaal werd weggegooid.

Ik was uiterst voorzichtig geweest sinds ons eerste gesprek om hem op geen enkele manier te misleiden, en ik dacht niet dat ik dat nu had gedaan, maar ik had het beter kunnen afhandelen. Ik had hem moeten voorbereiden op de ontmoeting met J.J. en Michael en hem moeten vertellen over onze gesprekken, dat we vonden dat het beter was om een andere richting in te gaan. Ik had dit met hem kunnen doornemen en zo kunnen vermijden dat hij voor een nare verrassing zou komen te staan.”

Het lag natuurlijk voor de hand dat het loslaten van Star Wars moeilijk zou gaan worden voor de geestelijke vader van de franchise. Dat neemt volgens Iger echter niet weg dat het anders had moeten verlopen:

“Tijdens de eerste ontmoeting met hem over de toekomst van Star Wars, voelde George zich verraden, en hoewel dit hele proces nooit gemakkelijk voor hem zou zijn geweest, was het begin door ons onnodig hobbelig.”

Geen fan van The Force Awakens en de toekomst

Verderop in het boek wordt het er nog sappiger op. Het negeren van je concepten is een ding, maar het wordt er nog pijnlijker op als je er niet van overtuigd bent dat de nieuwe eigenaar je franchise eer aan heeft gedaan. Helaas was dat het geval:

Iger beschrijft dat Lucas niet onder de indruk was van The Force Awakens, en kritiek leverde dat er niks nieuws in de film zat. Het is helaas onbekend wat Lucas van The Last Jedi vond, want die film lijkt meer op zijn eigen ideeën: een jonge Padawan (Kira) die getraind zou worden door een oudere Luke Skywalker.

Hopelijk is de band tussen Lucas en Disney ondertussen beter. Het is bekend dat het bedrijf de filmmaker geconsulteerd heeft voor Star Wars: The Rise of Skywalker, voor ideeen om de Skywalker saga op een waardige manier af te sluiten. Op 20 december gaan we ontdekken of ze dat gelukt is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
George Lucas voelde zich verraden door Star Wars: The Force Awakens
Sluiten