Disney wil Spider-Man compleet terugkopen, met een bizarre zak geld

Recent bleek dat het alsnog goed is gekomen tussen Sony Pictures en Disney. Spider-Man mag nog twee films opduiken in de films van Marvel, en andersom helpt Marvel Studios baas Kevin Feige bij het ontwikkelen van Spider-Man films voor Sony Pictures.

‘Disney wil Spider-Man terug’

Het is echter geen gevalletje ‘eind goed, al goed’. Over een paar jaar krijg je weer hetzelfde probleem: Disney wil meer geld krijgen, en Sony denkt het wel zelf te kunnen. Het blijft voor Marvel en Disney een vervelende spagaat: Spider-Man is al 80 jaar een personage uit de Marvel comics, maar de filmrechten werden in de jaren negentig verpatst aan de Japanse gigant.

Dat redde Marvel destijds van een faillissement, maar nu is het alleen maar een beperking. Zeker gezien Marvel er toen een paar miljoen voor ving, terwijl de spinnenman nu miljarden dollars waard is. Maar goed, dat kon niemand destijds voorzien.

Wellicht komt er echter binnenkort een einde aan dit eeuwige getouwtrek. Maak kennis met Mikey Sutton, een journalist met bronnen binnen de filmindustrie. Hij heeft een zeer sterke reputatie wat geruchten rondom superheldenfilms betreft. Hij wist ook als eerste een aantal belangrijke details rondom de onderhandelingen van afgelopen maanden te delen.

Nu heeft hij opvallend nieuws: hij heeft gehoord dat Disney concrete plannen heeft om Spider-Man volledig terug te kopen. Dus niet alleen de merchandiserechten, die al in handen zijn van de entertainmentgigant, maar ook de filmrechten. Daarvoor gaat Disney naar verluidt tussen de 4 en 5 miljard dollar bieden.

Bizar bedrag?

Dat klinkt in de eerste instantie als een bizar bedrag, maar kijk alleen al naar wat Spider-Man: Far from Home opleverde: 1.129 miljard dollar. Het budget? 160 miljoen dollar. Tom Holland is tevens nog erg jong, superheldenfilms groter dan ooit en Spider-Man komt gepaard met een reeks aan andere personages waarvan je ook films zou kunnen maken.

De kans dat Disney dat bedrag terug gaat verdienen, is dan ook heel groot. Voorlopig blijft het echter nog bij geruchten, al is de bron zeer betrouwbaar. Het is duidelijk dat Disney ergens mee bezig is, maar ook al zouden deze geruchten kloppen, dan moet Sony Pictures maar net trek hebben om zijn grootste moneymaker te verkopen.

Zeker nu vrijwel elke andere grote franchise van de studio niet meer consistent weet te scoren. De vraag is waarschijnlijk eerder hoeveel hoger Disney bereid is om te gaan… Ter vergelijking: Disney kocht Pixar voor 7.4 miljard dollar en Star Wars (Lucasfilm) voor 4 miljard dollar. Complete bedrijven, complete gigantische franchises.

Reageer op artikel:
Disney wil Spider-Man compleet terugkopen, met een bizarre zak geld
Sluiten