Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 sep 2020

IMDb-cijfers op een rijtje: Mulan slechtst ontvangen Disney remake ooit

Disney is al enkele jaren flink geld binnen aan het harken met live-action remakes. Nostalgische animatiefilms waarmee we allemaal zijn opgegroeid krijgen en masse de live-action-behandeling. Ook Mulan kreeg die behandeling.

Bijna zonder uitzondering levert dat duizelingwekkende box office numbers op. Nostalgie is een van de krachtigste wapens die Hollywood-studio’s tot hun beschikking hebben, en dat weet Disney als geen ander.

Disney melkt live-action remakes

Sterker nog, daar begon de Grote Muis al mee in 1996, toen 101 Dalmations uitgebracht werd, met echte acteurs in plaats van met de hand getekend. Een Reddit-gebruiker besloot eens alle live-action remakes en de animatiefilms waarop ze gebaseerd zijn op een grafiek te plotten, op basis van hun IMDb-score.

Disney live-action remakes
Klassiekers versus remakes (Afbeelding: Reddit)

Dat levert een opvallend plaatje op. Zo blijkt dat de originele films altijd beter scoren dan de remakes, zonder uitzondering. Enkel The Jungle Book weet in de buurt van het origineel te komen.

Hoeveel zegt dat?

Om te beoordelen of een film de moeite waard is pak je al snel IMDb erbij. De score die een film daar heeft zegt vaak een hoop over de kwaliteit, maar vertelt ook lang niet altijd het hele verhaal.

Sommige films worden om wat voor reden dan ook bijvoorbeeld ge-review bombed door boze fans, die massaal een titel bijvoorbeeld een 1 geven. Ja, dan zakt je gemiddelde als de malle.

Neem bijvoorbeeld het tweede seizoen van de Amazon Prime Video Original The Boys. Amazon besloot voor het tweede seizoen van de hitserie de afleveringen per week uit te brengen, in plaats van alles in één keer.

Een groepje fanatieke fans was het daar niet mee eens, en besloot andere fans op te roepen om de serie een laag cijfer te geven op IMDb.

Mulan krijgt er van langs

Waarom we dit aanhalen? Mulan is sinds een tijdje te zien op Disney+, mits je een extra som geld naast je abonnement neerlegt.

De film is vooral door Disney gemaakt om door te breken in China, een lucratieve markt voor Hollywood. Probleem: juist China neemt aanstoot aan de live-action remake en de titel wordt op IMDb dan ook flink naar beneden gehaald.

Uit de bovenstaande grafiek wordt meteen duidelijk dat Mulan de slechtst scorende remake sinds 1996 is. De film scoort zelfs slechter dan Dumbo.

Naast het feit dat we al die remakes waarschijnlijk door een rooskleurige nostalgie-bril beoordelen en politieke kwesties roet in het eten gooiden, lijken reviewers het ook  niet helemaal mee eens met de lage score.

Mulan scoort op Rotten Tomatoes namelijk een gemiddelde van 75 procent, waar Dumbo het met de matige score van 45 procent moet doen. Hoeveel zeggen die IMDb-scores dan nog? Een ding kunnen we het denk ik wel allemaal over eens zijn: Disney’s remakes weten nooit de magie van het originele te evenaren. R.I.P handgetekende animatiefilms…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reddit

Reageer op artikel:
IMDb-cijfers op een rijtje: Mulan slechtst ontvangen Disney remake ooit
Sluiten