Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Disney Plus bevestigt slecht nieuws: Netflix slaat slag

Disney kan met Disney Plus zo’n krachtige Netflix-killer neerzetten in één klap omdat het decennia aan bioscoopfilms in handen heeft. Van Pixar en Marvel tot National Geographic en Star Wars.

Disney Plus en Netflix: licentie-oorlog

Fans van superheldenfilms of het door George Lucas bedachte universum hebben straks dus honderden of zelfs duizenden uren aan content tot hun beschikking. Eindelijk één streamingdienst om alles te streamen, in plaats van gefragmenteerde licenties.

Of toch niet? Volgens het doorgaans zeer goed ingelichte Bloomberg moeten we namelijk niet te vroeg juichen. Door eerder afgesloten contracten keren volgens insiders alle Disney films tussen januari 2016 en december 2018 uiteindelijk weer terug naar Netflix.

Dan hebben we het onder andere over Avengers: Infinity War, Star Wars: The Last Jedi en The Incredibles 2. Sterker nog: die films gaan dan ook van Disney Plus verdwijnen, dus het is niet alsof ze dan op beide streamingdiensten te vinden zullen zijn.

Disney CEO bevestigt

Helaas blijft het niet bij vermoedens: tijdens het Vanity Fair New Establishment Summit bevestigde Disney CEO Bob Iger dat sommige films en series door licentierechten inderdaad van Disney Plus zullen verdwijnen.

De baas van Marvel, Star Wars en alle andere divisies van de gigant onthulde niet om welke titels het gaan, maar legde wel uit hoe je dit slechte nieuws kunt omzeilen.

De CEO legde uit dat je de titels namelijk wel kunt blijven bekijken als je ze offline hebt gedownload, en als je abonnee blijft van Disney Plus. Daarbij komt het goed van pas dat die streamigdienst je niet in het aantal downloads beperkt.

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES (Afbeelding: EPA/VICKIE FLORES)

Goed nieuws en Nederland

Ook zal het niet direct in de eerste jaren van Disney Plus raak zijn. Volgens Bloomberg verlopen pas in 2026 de eerste paar licenties. Het bedrijf heeft dus nog een flink aantal jaren om meer eigen unieke content online te gooien. Hier heb je alvast een overzicht van de eerste veelbelovende Disney Originals.

Tevens is het nog niet duidelijk of dit slechte nieuws ook voor Nederland gaat gelden. Licenties worden vaak per regio of zelfs per land geregeld, dus pas over enkele jaren weten we waarschijnlijk zeker hoe de streaming-oorlog in Nederland gaat verlopen. Tot dan kun je nog zoveel je wilt je favoriete Star Wars en Marvel films streamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Disney Plus bevestigt slecht nieuws: Netflix slaat slag
Sluiten