Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Disney kondigt grote reorganisatie aan met grote gevolgen voor Disney+

Disney heeft een grootschalige reorganisatie aangekondigd. Het doel? De focus verschuiven naar streaming. Een transitie met grote gevolgen voor de gehele industrie.

De streamingdienst zat al voor 2020 in een transitie. Vrijwel elke dag werd er een nieuwe streamingdienst opgericht, en steeds meer grote blockbusters sloegen een traditionele bioscooprelease over.

Hollywood ligt plat

En toen kwam, haast vanuit het niks, de huidige pandemie om de hoek zetten. De bioscopen gingen dicht, films werden massaal uitgesteld tot volgend jaar en streamingdiensten gingen door het dak.

Tegelijkertijd legde de pandemie ook praktisch heel Hollywood stil. 2020 moest het jaar worden waarin Disney de productiemachine voor zijn gloednieuwe streamingdienst Disney+ eindelijk op gang kon gaan brengen.

Disney verlegt focus naar streaming

Dat liep helaas anders. Ondertussen zijn steeds meer filmsets weer geopend, maar toch zet Disney nu drastische stappen. Het bedrijf wacht de toekomst namelijk niet af en kiest voor een grootschalige reorganisatie.

Lang verhaal kort: het bedrijf wordt opnieuw ingericht met als hoofddoel de focus verschuiven naar streaming. Niet alleen tijdens deze pandemie, maar juist ook erna.

De afdelingen die verantwoordelijk zijn voor contentdistributie en Disney+ zijn onder andere samengevoegd.

Volgens de kersverse CEO Bob Chapek is de beslissing niet per se een antwoord op Covid, “want deze transitie zou sowieso hebben plaatsgevonden. Maar Covid heeft wel het tempo waarop de transitie plaats vindt versneld,” aldus Chapek.

Grote gevolgen

Het klinkt misschien als een voor de hand liggende keuze, maar dit nieuws heeft grote gevolgen. Disney heeft een voorbeeldfunctie binnen de industrie, en loopt wat nieuwe ontwikkelingen betreft vaak ietwat achter.

Het is immers een enorm en log bedrijf. Als zelfs Disney nu al deze stap zet en de focus van de traditionele bioscooproute naar streaming verschuift, dan geeft dat een significant signaal af naar de rest van de industrie.

Disney, het bedrijf dat ongeevenaard succes boekte in de bioscopen met haar Marvel Cinematic Universe. Het bedrijf dat honderden miljoenen harkte met Star Wars, met Frozen. Dat bedrijf verlegt nu de focus geheel naar streaming.

Disney+ of de bioscoop?

Waar de productie-divisie van Disney voorheen films maakte met bioscopen in het achterhoofd, is dat nu niet langer een gegeven. Die afdelingen gaan volgens Chapek precies doen waar ze goed in zijn: films en series produceren. Een separate distributie-afdeling kijkt vervolgens welke distributiestrategie het beste bij de titel in kwestie past. Of het nou een bioscooprelease, Disney+, Hulu of ESPN+ wordt.

Wat de impact daarvan in de praktijk precies gaat zijn, blijft voorlopig de vraag. De entertainmentgigant zal de bioscoop niet geheel links laten liggen, daarvoor blijft die route voorlopig nog te lucratief. De absolute voorkeursbehandeling die bioscopen gewend waren te krijgen voor dit jaar, lijkt echter voorgoed verleden tijd. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NY Times

Reageer op artikel:
Disney kondigt grote reorganisatie aan met grote gevolgen voor Disney+
Sluiten