Onderzoek: succesverhaal Netflix-killer Disney+ is niet zo rooskleurig als het lijkt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2Fmandalorian-disney-plus-netflix.jpg)
Disney CEO Bob Iger kon begin deze week na zijn aftreden met trots terugkijken op de afgelopen 15 jaar. Zijn overnames van Pixar, Lucasfilm, Marvel en 20th Century Fox waren een groot succes, met als kers op de taart de lancering van Disney+.
Door die overnames staat de ‘Netflix-killer’ van Disney tjokvol met content. Van alle afleveringen van The Simpsons tot de originele Star Wars trilogie. Ondanks het feit dat Netflix al veel langer beschikbaar is, waren analisten optimistisch over de slagingskansen van Disney+.
Disney+: een succesverhaal?
En terecht, zo bleek al binnen de eerste 24 uur dat de streamingdienst beschikbaar was. Ondanks het feit dat de dienst enkel beschikbaar was in een beperkt aantal markten, wist Disney al binnen 24 uur meer abonnees binnen te harken dan wat sommige analisten hadden verwacht voor het complete eerste jaar.
Dat heeft de entertainmentgigant vooral te danken aan de hitserie The Mandalorian. Door het eerste seizoen op de traditionele manier met één aflevering per week te lanceren kon Disney tevens lang van dat succes profiteren.
Binnen twee weken had Disney+ al 15 miljoen abonnees op de teller staan. De laatste keer dat het bedrijf cijfers vrijgaf werd al bijna de 30 miljoen gepasseerd.
Pittige nieuwe cijfers
Indrukwekkende cijfers, maar een nieuw rapport van onderzoeksbureau DecisionData wijst erop dat de dominantie en populariteit van Disney+ de afgelopen maanden flink is ingekakt.
DecisionData heeft zoekmachineverkeer, artikelen en sociale media geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat de streamingdienst flink aan populariteit heeft ingeboet. En hoe:
- Zoekinteresse voor Disney + is de afgelopen twee maanden met meer dan 80% gedaald
- Zoekinteresse voor Netflix is stabiel gebleven, en zelfs even gegroeid na lancering Disney+
- Trends op sociale media zijn negatief geworden voor Disney +, met een toename van het aantal mensen die beweren dat ze hun abonnement op gaan zeggen
- Een aanzienlijk aantal (minimaal 20%) van de gerapporteerde nieuwe aanmeldingen van Disney + is afkomstig van samenwerkingen met andere merken met gratis proefperiodes
Je kunt de lijn van november en december dus niet zomaar doortrekken. Ergens is dat ook logisch, want iedereen die de lanceringscontent de moeite waard vindt heeft al een abonnement genomen.
Tijdelijk gat
Sinds de lancering zijn er geen flagship shows meer bijgekomen. In die zin val je als abonnee in een soort gat.
Er zijn geen grote namen meer bijgekomen waarmee een nieuwe doelgroep kan worden aangesproken. Disney zal aantrekkelijke en ambitieuze content moeten blijven uitrollen om de groei in stand te houden. Alles wijst erop dat later dit jaar de contentmachine van de gigant eindelijk op gang is gekomen.
Achtbaan aan content
Dan gaan de eerste Marvel-series van start op Disney+. Het idee is dat de achtbaan aan content daarna nooit meer zal stoppen, en dat fans elk week weer een nieuwe aflevering van een hitserie hebben om naar uit te kijken. Als de streamingdienst het een periode lastig gaat hebben, dan is het wel de periode waarin we ons nu bevinden.
Het initiële succes van Disney+ zorgt ervoor dat de streamingdienst die klap prima kan incasseren. Hoe pittig de dalende cijfers zijn, gaan we pas echt ontdekken bij de volgende presentatie van Disney’s kwartaalcijfers. Tot dan kun je het beste dit soort rapporten met een korrel zout nemen. Op de explosieve groeicijfers van november en december hoef je echter niet te rekenen.