Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Deel jij een Netflix-account met anderen? Disney heeft slecht nieuws voor je

Netflix pronkt elk kwartaal weer met een duizelingwekkend abonneebestand. Dat zijn immers de getallen die elke maand weer een flinke lading ‘gegarandeerde’ omzet in het laatje brengen. Disney gaat met Disney+ dat spelletje vanaf het begin een stuk slimmer spelen.

Netflix, Disney+ en het delen van wachtwoorden

Al die abonnees zijn leuk, maar er zijn nog veel meer gebruikers die niet betalen. Ga het maar eens na in je omgeving: bijna iedereen deelt zijn Netflix-abonnement met broertjes, zusjes, vrienden, collega’s en ga maar door.

De kans dat je voor evenveel betaalde streamingdiensten maandelijks netjes betaalt als dat je er gebruikt, is waarschijnlijk klein. Dat is ook niet iets om je voor te schamen, want de streamingdienst doet daar in de praktijk allesbehalve moeilijk over.

Alles wijst erop dat Disney dat anders aan gaat pakken met zijn eigen Netflix-killer, de streamingdienst Disney+. De Grote Muis en het bedrijf Charter Communications melden in een gedeeld statement dat ze aan een oplossing voor dergelijke problematiek werken:

“Bovendien zijn Disney en Charter ook overeengekomen om samen te werken aan het tegengaan van piraterij. De twee bedrijven zullen samenwerken om bedrijfsregels en technieken te implementeren om problemen als ongeautoriseerde toegang en het delen van wachtwoorden aan te pakken. ”

Een tijdje terug ging het gerucht dat Netflix soortgelijke plannen zou hebben, maar daar is vooralsnog nooit wat van gekomen. In het geval van Disney is het echter direct officieel gemaakt, dus Disney+ bevat hoogstwaarschijnlijk vanaf het begin dergelijke maatregelen en techniek.

Hoe ver kan het gaan?

Vergis je echter niet: de kans is nagenoeg nihil dat je vriendin of vriend ook een eigen abonnement aan moet schaffen. Of dat straks een gezin met drie kinderen vastzit aan vijf prijzige abonnementen. Dat zou niet gebruiksvriendelijk zijn. Disney kan met zijn propvolle kas en arsenaal aan franchises een hoop maken, maar dat zou zelfs voor de Grote Muis te ver gaan.

Waarschijnlijk gaat het vooral om je locatie: dat je niet in je studentenhuis in Leiden je account deelt met je ouders in Apeldoorn. Ook dat zal voor veel consumenten belabberd nieuws zijn, maar dergelijke maatregelen liggen wel binnen het redelijke. Sterker nog, het zijn de dingen die veel streamingdiensten op papier al verbieden, maar wat nergens daadwerkelijk wordt afgestraft of tegengewerkt.

Nu dergelijke technologie steeds verder doorontwikkeld wordt en de markt voor streamingdiensten ontploft, is het slechts een kwestie van tijd voor andere partijen deze goudmijn aanboren. Er zit een plafond aan de astronomische groei die bijvoorbeeld Netflix blijft melden. Het verhogen van het aantal abonnees onder de consumenten die toch al je dienst dagelijks gebruiken, is dan een no-brainer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ESPN

Reageer op artikel:
Deel jij een Netflix-account met anderen? Disney heeft slecht nieuws voor je
Sluiten