Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 4 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Disney troeft Netflix af: hitmusical Hamilton naar Disney+ en bioscoop

Je kunt moeilijk om Hamilton heen, de immens populaire musical van Lin-Manuel Miranda. Dat gaat de komende jaren alleen maar erger worden. De Broadway show is nu namelijk officieel onderdeel van het Disney imperium. Inclusief een geplande uitrol naar Disney+!

Disney gaat voor Hamilton

De Grote Muis heeft naar verluidt 75 miljoen dollar neergelegd voor de wereldwijde rechten. Een enorm bedrag, volgens Deadline wellicht de hoogste prijs die er ooit betaald is voor een reeds afgeronde film. Het laat maar weer eens zien dat de streamingoorlog echt los is gebarsten.

Musicals streamen is een vrij unieke vorm van content, waarmee Disney+ zich kan onderscheiden van Netflix en Co. Een strategie die Disney nu aftrapt met de grootste musical van dit moment. De film komt overigens ook gewoon naar de bioscoop. We hebben het dus letterlijk over een opname van een optreden, niet een adaptatie in filmvorm.

Disney+ vs. Netflix

Volgens de Wall Street Journal zijn streamingdiensten al sinds 2018 tegen elkaar op aan het bieden voor de rechten. Ook Netflix hoopte de rechten voor Hamilton te bemachtigen.

Het is niet de eerste keer dat een musical gefilmd wordt en naar de bioscoop komt, maar Disney gaat het waarschijnlijk op een nooit eerder vertoonde schaal doen.

Beproefde strategie

Het is een prijzige strategie, maar tegelijkertijd ook een zet met een extreem hoge slagingskans. Het is de strategie die Disney de afgelopen tien jaar geen windeieren heeft gelegd. Van The Mandalorian, het Marvel Cinematic Universe en High School Musical: The Musical: het bedrijf schakelt keer op keer een grote franchise in met een grote fanbase.

Disney koopt de rechten, maakt een product dat je nergens anders kunt verkrijgen en harkt vervolgens het geld binnen. Die factor is des te belangrijker bij Hamilton. De musical draaide enkel in Amerika, tickets kosten honderden dollars en de originele cast treedt al niet meer op. Er zijn dus miljoenen (potentiële) fans die staan te trappelen om de hitmusical te gaan ervaren.

Nog even geduld

Fans moeten wel nog even geduld hebben: pas op 15 oktober 2021 komt Hamilton naar de bioscopen. Vervolgens kun je pas in 2022 op een release op Disney+ verwachten. Zo kan de Broadway show voorlopig nog gewoon op de reguliere manier tickets blijven verkopen, zonder met zichzelf te concurreren.

Hopelijk gaan meer grote musicals het voorbeeld van Hamilton volgen en kunnen we in de toekomst vaker van meesterwerken genieten die anders ontoegankelijk blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Reageer op artikel:
Disney troeft Netflix af: hitmusical Hamilton naar Disney+ en bioscoop
Sluiten