Alrik de Jong
Alrik de Jong Disney+ 15 nov 2019

Disney+ waarschuwt vanaf nu voor racisme en roken

Disney+ komt ook in Nederland met een waarschuwing voor programma’s en films waarin personages of verhaallijnen voorkomen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd. Ook gaat er gewaarschuwd worden voor roken. Dat meldt een woordvoerder van de streamingdienst.

In Amerika werd ‘disclaimer’ vanaf de lancering al voor bepaalde films en series getoond. Binnenkort krijgen we hier ook Nederland mee te maken. Het is de bedoeling dat de waarschuwing uiterlijk na het weekend aan de betreffende films en series op Disney+ is toegevoegd. De tekst waarschuwt voor ‘verouderde culturele representatie’. Het om films als Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin vooral Afro-Amerikaanse personages eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gekenschetst.

Disney+ waarschuwt tegen roken en racisme

Het is niet de enige disclaimer die Disney+ aan zijn programma’s toevoegt. Voor series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken niet goed is voor de gezondheid. Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil demotiveren, bijvoorbeeld ook door sigaretten in grote parken in de VS te verbieden.

Disney+ is pionier op dit gebied; de Nederlandse Kijkwijzer waarschuwt wel voor programma’s waarin seks, drugs en geweld zitten. Maar niet voor shows of series met sigaretten of dubieuze culturele representaties. De Kijkwijzer onderzoekt momenteel wel of er een ‘rookwaarschuwing’ in de classificatie moet worden opgenomen. De ‘verouderde stereotypen’-waarschuwing staat nog niet op de agenda van de Kijkwijzer.

? Check ook: Advertenties op Disney Plus? Disney trekt officieel belofte in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP / Manners

Reageer op artikel:
Disney+ waarschuwt vanaf nu voor racisme en roken
Sluiten