Disney deelt indrukwekkende cijfers: Netflix-killer Disney+ ijzersterk van start

Gisteren maakte Disney de nieuwste kwartaalcijfers bekend, evenals de releasedatum voor The Mandalorian seizoen 2. Alles draaide natuurlijk om Disney+, de streamingdienst die de mediagigant het afgelopen kwartaal lanceerde.

Disney+

Net zoals Netflix deelt de streamingdienst zelden cijfers. Waar je bij een televisieprogramma meteen de volgende dag kunt opzoeken hoeveel mensen hebben gekeken, is de streamingwereld allesbehalve transparant.

Analisten keken dan ook reikhalzend uit naar de conference call van gisteren, waarin Disney CEO Bob Iger cijfers deelde met aandeelhouders. De belangrijkste statistiek? Disney+ heeft het afgelopen kwartaal maar liefst 26.8 miljoen abonnees binnen weten te harken.

Aanvankelijk rekenden analisten op tussen de 10 en 20 miljoen abonnees in het eerste jaar. Die verwachtingen heeft Disney+ dus ruimschoots overtroffen. Ook nadat The Mandalorian afgelopen was zijn abonnees blijkbaar blijven hangen. Naast The Clone Wars staan er komende maanden erg weinig Originals voor volwassenen op de planning.

En Netflix dan?

Disney+ is op dit moment enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Nederland en Nieuw-Zeeland, met dus een tussenstand van 26.8 miljoen abonnees. Ter vergelijking: Netflix heeft alleen al 61 miljoen abonnees in de Verenigde Staten, en wereldwijd maar liefst 167 miljoen. Ondertussen rukken andere concurrenten ook op. Apple blijft aan de weg timmeren met Apple TV+, HBO Max komt eraan en vergeet ook Peacock niet.

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES

Lange weg te gaan

Ondanks de verrassend sterke start heeft Disney+ dus nog een lange weg te gaan. Disney geeft de absolute prioriteit aan de streamingdienst, waardoor andere divisies van de entertainmentgigant juist op omzet in moeten leveren.

Denk bijvoorbeeld aan bioscoopfilms die direct naar Disney+ komen, waardoor er minder aan tickets kan worden verdiend. Maar ja, achterblijven in de oude wereld is ook geen opties. Bob Iger heeft met de overnames van Marvel, Lucasfilm, Pixar en Fox het Disney imperium naar nieuwe hoogten gebracht, waardoor de aandeelhouders vertrouwen hebben in zijn plannen.

Sterker nog, de CEO heeft zelfs zijn pensioen uitgesteld voor de streamingdienst. Er staat dus een hoop op het spel, maar over de eerste stappen kan Disney niet klagen. Heb je de streamingdienst nog niet? Probeer hem dan hier een week gratis.

THR

Reageer op artikel:
Disney deelt indrukwekkende cijfers: Netflix-killer Disney+ ijzersterk van start
Sluiten