Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 nov 2019

Hoofdpijndossier: Disney CEO kondigt pauze voor Star Wars aan

Disney dacht na de overname van Lucasfilm het Marvel-trucje te kunnen herhalen. Oftewel, fans bombarderen met nieuwe films. Waar het Marvel Cinematic Universe blijft scoren, bleek de franchise van George Lucas toch andere koek te zijn.

Het Star Wars-dossier

De films werden niet zo goed ontvangen als Disney hoopte, en met Solo: A Star Wars Story had de franchise zijn eerste echte flop te pakken. Althans, als je de bioscoopcijfers langs de hoge lat van Disney’s recente successen legt.

Het was tijd voor een pas op de plaats. Andere losstaande films die in productie waren werden gecanceld, of omgebouwd tot series voor Disney Plus. Volgende maand komt The Rise of Skywalker uit, de afsluiter van decennia aan films, de climax van de Skywalker saga. Maar wat gebeurt daarna?

Het was de bedoeling dat de showrunners van Game of Thrones het stokje over zouden nemen, maar zij stapten onlangs uit het bootje. Naar verluidt wil de Grote Muis nu dat de Russo broers de nieuwe Star Wars filmtrilogie gaan doen. Oftewel, de regisseurs achter Winter Soldier, Civil War, Infinity War en Endgame. Geliefde Marvel-successen dus.

Disney doet pas op de plaats

Maar goed, dat gaat nog wel even duren. De vermeende Star Wars film van Kevin Feige gaat ook nog jaren op zich laten wachten. Gelukkig zijn fans gewend om even te moeten wachten: de eerste zes Star Wars films kwamen verspreid over 30 jaar uit. De nieuwste vijf kregen slechts vijf jaar aan ademruimte. Nu beseft Disney eindelijk ook dat een lager tempo beter bij de franchise past, zo bevestigde Disney CEO Bob Iger gisteren.

Hij kondigde officieel aan dat de Star Wars filmfranchise voor een paar jaar onderbroken wordt, in de hoop dat de vraag onder fans over een paar jaar groter is. Even een echte pas op de plaats, die volgens insiders ook hard nodig is.

Brent Lang on Twitter

Disney CEO Bob Iger says #StarWars feature films will go on “into a hiatus” following #RiseofSkywalker. Says there will be lots of activity on TV front, mentions 3 series in the works for #DisneyPlus.

Marvel en series

Aan de kant van Marvel weet Disney precies wat het de komende tien jaar gaat doen. Voor Star Wars zijn de eerstvolgende paar stappen nog niet eens uitgedacht. Niet voor niks zet het bedrijf aan alle kanten grote namen van Marvel Studios in om een toekomstplan voor de intergalactische franchise te maken.

Brent Lang on Twitter

Iger also said that there was a recent “media screening” for #TheMandalorian which is creating good buzz. It was not for TV critics, but for fan outlets. Those critics will have to wait to see it until it launches because of “spoilers

Fans hoeven in ieder geval niet jaren zonder hun geliefde franchise te zitten. Iger benadrukte meteen dat er drie series in ontwikkeling zijn voor Disney Plus. Naast een Obi-Wan Kenobi serie kun je vanaf 12 november bijvoorbeeld al The Mandalorian streamen, een grimmige Western van Jon Favreau. Of die serie wel goed bevalt, kun je nu al hier lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoofdpijndossier: Disney CEO kondigt pauze voor Star Wars aan
Sluiten