Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Netflix wil Disney+ verslaan met absurd plan voor animatiefilms

Netflix moet het op één belangrijk vlak afleggen in de strijd tegen Disney+: animatiefilms. Daar wil de streaminggigant verandering in brengen met een absurd ambitieus plan.

Disney heeft een archief van honderden klassiekers waarmee we allemaal zijn opgegroeid.

Disney+’s geheime wapen

Oftewel, een bibliotheek vol nostalgie. En als iets een succesrecept is, dan is nostalgie dat wel. Kijk alleen al naar de records die het bedrijf telkens boekt met de live-action remakes van oude animatiefilms.

Helaas maakt Netflix pas sinds een paar jaar zijn eigen films. Nostalgie laat dus nog wel even op zich wachten. Het bemachtigen van de legendarische animatiefilms van het Japanse Studio Ghibli was al een stap in de goede richting, maar Netflix kan bij lange na niet tippen aan de animatie-bibliotheek van Disney+. Zeker niet wat prijzen en nominaties betreft.

Netflix en animatiefilms

De oplossing? Geld. Een enorme zak geld. Netflix CEO Ted Sarandos heeft namelijk bekendgemaakt dat de streamingdienst in de toekomst zes grote animatiefilms per jaar uit wilt gaan brengen.

“Onze animatieambitie op dit moment is niet alleen om een ​​stapje verder te gaan en zo groot te worden als de rest: we zijn op weg om zes geanimeerde films per jaar uit te brengen, wat geen enkele grote studio ooit heeft gedaan, bovenop de gezonde pijplijn van geanimeerde series. De manier waarop we over die dingen denken, is niet door te zeggen: “Hoe kunnen we het net zoals de anderen doen?” Omdat niemand ooit echt op de schaal die wij van plan zijn animatiefilms heeft gemaakt, en de enige de manier waarop je dat zou kunnen doen, is door een team neer te zetten dat je vertrouwt, dat beslissingen neemt en ze serieus neemt en ze owned,” aldus Sarandos tegenover Variety.

Duizelingwekkende ambitie

Pixar, dé animatiestudio van dit moment, brengt op zijn hoogst twee animatiefilms per jaar uit. En dat is al veel. Er is een goede reden dat veel studio’s zo weinig animatiefilms uitbrengen: ze kosten enorm veel tijd om te maken, en zijn daarmee bijzonder prijzig. Binnen twee jaar één animatiefilm ontwikkelen met honderden animators is al praktisch onmogelijk. Plus: het aantal slots in de bioscoop is nou eenmaal beperkt.

Maar goed, Netflix heeft daar geen last van, want het heeft geen bioscopen om rekening mee te bouwen. Disney overigens binnenkort ook niet meer, want de Grote Muis gaat middels een reorganisatie zijn focus richting streaming verschuiven. Hier lees je daar meer over.

Desondanks blijft het een duizelingwekkende ambitie. Netflix is op jacht naar grote franchises, properties waarvoor je een abonnement noemt, en is bereid daar vanaf nul mee te beginnen.

Kwaliteit?

Het talent vinden, de output drastisch verhogen én de kwaliteit op peil houden is echter een opgave die op dit moment vrijwel onmogelijk lijkt. Want dat is wel de sleutel van de magie van bijvoorbeeld een Pixar: de focus op kwaliteit.

De komende jaren gaan we ontdekken of Netflix inderdaad dat tempo kan bereiken zonder aan impact in te boeten. Klaus maakte in ieder geval al een grote indruk en leverde zelfs een BAFTA voor beste geanimeerde film op.

Over the Moon

Later deze maand, op 23 oktober, komt de eerstvolgende peperdure animatiefilm van Netflix uit. Check hieronder de trailer van het zeer ambitieuze Over the Moon. Van, niet geheel toevallig, een animator die bij Disney furore maakte met films als Tarzan en Pocahontas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Variety

Reageer op artikel:
Netflix wil Disney+ verslaan met absurd plan voor animatiefilms
Sluiten