Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 okt 2019

Disney CEO en Marvel baas is ‘bitchende’ Hollywood regisseurs zat

Marvel films domineren de bioscopen, en daar is de rest van Hollywood lang niet altijd even blij mee. De afgelopen weken gaven een aantal legendarische regisseurs hun mening over de superheldenfilms van Marvel, waaronder Francis Ford Coppola en Martin Scorsese. Oftewel, de regisseurs achter onder andere The Godfather en The Irishman.

Disney CEO reageert op kritiek

Je raadt het al: ze zijn zeer kritisch. Waar Scorsese enkel meermaals meldde dat Marvel films net pretparken zijn en absoluut geen cinema, deed Coppola er nog een heftig schepje bovenop. Volgens de Godfather regisseur zijn de films “verachtelijk”.

Een aantal Marvel regisseurs hebben al gereageerd, met vooral James Gunn als verzoenende partij. Nu mengt ook Disney CEO Bob Iger zich in de discussie, op een verrassend felle manier. Hij neemt het op voor de duizenden mensen die aan de films werken namens Marvel. Disney nam de stripgigant over in 2009.

Bitchen over Marvel

“Als ze willen bitchen over films, dan is dat hun goed recht,” maar miljoenen fans kijken duidelijk met plezier naar de verhalen. Iger merkt op dat de twee regisseurs duidelijk geen beeld hebben van “hoe het publiek op de films reageert.”

“Francis Ford Coppola en Martin Scorsese zijn twee mensen waar ik enorm veel respect voor heb,” aldus de Disney CEO. “Maar Coppola gebruikt de woorden ‘deze films zijn verachtelijk’. Ik bewaar het woord ‘verachtelijk’ voor mensen die een massamoord plegen. Dit zijn films.”

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES

Grote woorden

Volgens Bob Iger zijn de miljoenen fans niet alleen bewijs van het tegendeel, maar moet je ook niet alle mensen vergeten die de Marvel films mogelijk maken:

“Het voelt zo respectloos naar alle mensen die aan deze films hebben gewerkt… Ga je me vertellen dat wat Ryan Coogler met Black panther heeft gemaakt op de een of andere manier ‘minder’ is dan wat Marty Scorsese of Francis Ford Coppola met hun films hebben gedaan? Ik bedoel, kom op.”

Grote woorden, en een gedurfde vergelijking. De CEO vergelijkt Black Panter met een aantal van de grootste Hollywood films ooit. Daar is hij zich maar al te goed bewust van: “Ja, ik heb het gezegd.”

De Disney CEO deed deze uitspraken tijdens het WSJ Tech Live event, waar hij aanwezig was om Disney Plus te promoten. Over Disney Plus gesproken: heb je al de eerste reacties op The Mandalorian gelezen? Je kunt ze hier checken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney CEO en Marvel baas is ‘bitchende’ Hollywood regisseurs zat
Sluiten