Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 12 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Captain Marvel controverse gaat door: ‘Disney koopt positieve reviews om de film te redden’

Captain Marvel is een film die veel controverse kent. Dit valt voor een deel te wijten aan hoofdrolspeelster Brie Larson. Zij plaatst haar politieke verlangens sterk op de voorgrond en creëert hiermee ergernis bij een deel van het publiek. Zo stelde zij dat er naar verhouding teveel blanke mannen op de recensiestoel zitten. En met het geven van interviews gaf ze voorrang aan personen die geen blanke mannen waren. Nu lijkt het erop alsof uitgeverij Disney een schepje bovenop de controverse heeft gedaan middels fake reviews.

Volgens meerdere YouTube-kanalen is er iets eigenaardigs gebeurd op aggregatiesite Rotten Tomatoes. Men kan hier recensies plaatsen van een film die zij gezien hebben, en er wordt onderscheid gemaakt tussen critici en algemeen publiek. Op de dag van release waren er zo’n 58.000 ‘audience reviews’ die een totaalscore van 32 procent opleverde. Een dag na de release waren er ineens slechts 4000 recensies, die gezamenlijk een score van 36 procent leverde. Vreemd, maar het werd nog gekker.

Neprecensies voor Captain Marvel

Binnen luttele uren stroomden duizenden recensies binnen en ging de score gestaag omhoog. Al snel volgden kritische video’s waarin zogenaamde neprecensies werden getoond. Dit zouden bots zijn die allemaal dezelfde positieve tekst deelden.

WTF! CREEPY CAPTAIN MARVEL BOTS SPAM ROTTEN TOMATOES WITH IDENTICAL FAKE POSITIVE REVIEWS!

Uploaded by ComicArtistPro Secrets on 2019-03-09.

Of dit waar is, kunnen we op dit moment niet bevestigen. Want de betreffende reviews zijn vooralsnog niet terug te vinden op Rotten Tomatoes. De aggregatiesite gaf echter zelf aan dat er een ‘glitch’ was waardoor al deze reviews verdwenen. Hier plaatsen critici vraagtekens bij aangezien de negatieve reviews getroffen zijn en de positieve reviews buiten schot zijn gebleven. Deze vraagtekens en kritiek zijn niet geheel onterecht, want Disney heeft een dergelijke tactiek al eerder gehanteerd in het geval van Star Wars: The Last Jedi.

Disney doet aan omkoping

Daar bleef de controverse rondom Captain Marvel niet bij. Want een professioneel filmcriticus gaf toe dat hij een positieve review over Captain Marvel had geschreven omdat hij anders in het vervolg niet uitgenodigd zou worden. Dit wordt ‘access journalism’ genoemd en via deze weg hebben uitgeverijen invloed op recensenten. Onafhankelijk journalist Tim Pool gaat uitgebreid op dit vooral in middels zijn YouTube-kanaal.

Captain Marvel Positive Reviews Are FAKE?! SHILL Journalists Write FAKE Reviews Too

Join The Newsroom! – https://www.minds.com/groups/profile/939519407490174976/feed?fbclid=IwAR2aqdZIcj4xsJoFJd1larqdgubjAuUKyj9-oFJ2-edyaeyLfWeECWf14wM https://www.youtube.com/watch?v=lsTfUb66H7U Buy stuff from me http://www.teespring.com/stores/timcast Become a Member! – https://www.youtube.com/channel/UCe02lGcO-ahAURWuxAJnjdA/join Tune in randomly for random videos i feel like making

Rotten Tomatoes wil Brie Larson redden

Deze negatieve spiraal aan media-aandacht werd in gang gezet door een functie op Rotten Tomatoes. Op Rotten Tomatoes kon men aangeven of zij geïnteresseerd waren in de film of niet. De ‘of niet’-stapel werd uitzonderlijk groot omdat veel mensen aangaven dat de trailers niet sterk waren. Of ze haalden de racistische opmerkingen van Brie Larson aan.

Toen het percentage “geïnteresseerde personen” een dieptepunt van 28 procent bereikte, werd de feature uitgeschakeld op de gehele site. Uiteraard wakkerde dit enkel meer woede aan. Of het hoogtepunt van deze culturele strijd reeds bereikt is, moet nog maar blijken.

Deze controverse rondom de film leeft niet alleen bij de fans, ook de cast van The Avengers zou klaar zijn met Brie Larson.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Captain Marvel controverse gaat door: ‘Disney koopt positieve reviews om de film te redden’
Sluiten