Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Disney CEO Bob Iger doet boekje open over Scorsese, Marvel en Star Wars

Onlangs sloeg Disney CEO Bob Iger fel terug nadat legendarische Hollywood regisseurs afrekenden met Marvel Films. Tijdens een interview met BBC Radio reageerde hij specifiek op de kritiek van Martin Scorsese en ging hij in op de problemen van Star Wars.

Bob Iger, Marvel en Martin Scorsese

Scorsese beweerde dat de superheldenfilms geen cinema zijn en vergeleek ze tevens met pretparken. Iger is het allesbehalve eens met die vergelijking, zo herhaalde hij tegenover BBC Radio:

“Ouch! Ik vind dat Martin Scorsese een geweldige filmmaker. Ik hoop dat hij dit soort. Ik ken hem verder niet persoonlijk, maar dat maakt niet uit, ik bewonder hem immens. Ik vind dat hij een aantal briljante films heeft gemaakt. Als ik terugkijk denk ik direct aan Goodfellas, Raging Bull, Taxi Driver. Een fenomenale filmmaker. En ik denk dat ik de discussie met hem aan zou gaan op dit onderwerp.

Ten eerste, Marvel maakt films – ze zijn films, precies wat Martin Scorsese ook maakt – en ze zijn goede films: goede regisseurs en goede schrijvers en goede acteurs en goede cinematografen en goede kostuumontwerpers en goede sound engineers en goede bewerkers. Zo kan ik eeuwig doorgaan. Dit zijn getalenteerde, getalenteerde mensen die hard werk en talent in films stoppen die mensen blij maken over de hele wereld…Die hebben een goede ervaring van twee uur. Ze komen blij naar buiten, of voelen zich zelfs beter over zichzelf.

Ik denk niet dat hij ooit een Marvel film heeft gezien… Iedereen die een Marvel film heeft gezien zou niet een dergelijk statement kunnen maken.” Vervolgens legde de CEO van Walt Disney uit dat hij niet de regisseur over zijn opmerkingen heeft gesproken. “Maar ik kijk er wel naar uit om hem te spreken, ik zou graag een glas wijn met hem willen drinken.”

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES (Afbeelding: EPA/VICKIE FLORES)

Star Wars: Less is more

Ook was Bob Iger dus eerlijk over Star Wars. Een franchise die door Disney samen met Lucasfilm werd overgenomen in 2012. Sindsdien heeft de Grote Muis op rap tempo films uitgebracht, met als resultaat een lichte flop in de vorm van Solo: A Star Wars Story en een pas op de plaats. Waar Marvel Studios al jaren vooruit plant, heeft Disney volgens bronnen nog geen idee wat het de komende tien jaar met Star Wars gaat doen.

Daar ging Iger niet specifiek op in, maar hij geeft wel direct toe dat het tempo te hoog lag: “Ik heb publiekelijk gezegd dat ik denk dat we teveel Star Wars films hebben gemaakt en uitgebracht in een te korte tijd. Ik heb echter niet gezegd dat ze teleurstellend waren, of dat ik teleurgesteld ben in de cijfers en de prestaties van de films. Ik geloof er gewoon heilig in dat Star Wars films speciaal zijn, en less is more.

Dat je als CEO niet teleurgesteld bent in de box office van Solo, kunnen we moeilijk geloven, maar het is in ieder geval goed om te lezen dat Iger beseft dat Star Wars niet uit te melken is zoals elke andere franchise. Hopelijk komt Disney de komende jaren met een nieuw oorlogsplan, waarbij dat speciale gevoel van Star Wars releases weer in ere hersteld kan worden. Liever vaker sterke spinoffs zoals The Mandalorian dan een Marvel-galore aan films. Of Disney echt zijn lesje heeft geleerd met Lucasfilm, gaan we de komende jaren ontdekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC Sounds

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Disney CEO Bob Iger doet boekje open over Scorsese, Marvel en Star Wars
Sluiten