Life

Discussiëren als een gentleman: zo doe je het

Een korte gids voor een gezonde discussie

Of je nou een professionele discussie aangaat of op persoonlijk vlak iemand probeert te overtuigen van jouw opvattingen: een goede discussie voeren is heuse kunst. In dit artikel leggen we uit hoe je het aanpakt.

Geopperde argumenten, meningsverschillen en zelfs confrontaties; mensen voelen zicht er instinctief ongemakkelijk bij. Wanneer we ons bedreigd voelen, reageren we in veel gevallen defensief of zelfs agressief. Vaak vermijden we daarom maar een discussie, waarmee we ons karakter en (werk)doelen ondermijnen.

Makkelijk is het overigens niet, een gezonde discussie voeren. De grens is dun: wanneer kun je beter je mond houden, in welke situatie moet je juist wel karakter tonen en hoe houd je een discussie gezond? De antwoorden lees je hieronder.

De gents filosofie

Discussies en conversaties zijn essentieel. Een mening is niet heilig en een discussie winnen is nooit het doel. Onwilligheid om te leren, groeien en veranderen maken je geen man – het vormt je eerder tot een onzeker persoon die niet in staat is om ideeën van anderen te omarmen. Last but not least: de vrijheid van meningsuiting, het uiten van ideeën en de mogelijk tot een open dialoog, moeten de basis vormen van elke gezonde sociale maatschappij. Dat gezegd hebbende: hieronder de tips & tricks waarmee je voordeel kunt halen uit een discussie.

Basisregels voor een professionele discussie

 • Allereerst moet je openstaan voor het idee dat een discussie bedoeld is om gedachten uit te wisselen. Als je weigert om je mening te veranderen, is het voeren van een discussie eigenlijk al nutteloos. Want je weet: een man die zijn mening nooit heeft aangepast, heeft zelden iets geleerd.
 • Daarnaast moet je het toe durven geven indien je fout zit. Jouw ideeën zijn niet per se heilig of onaantastbaar. Een persoon die het altijd bij het rechte eind heeft, bestaat simpelweg niet. Ironisch genoeg is dit punt niet discutabel.
 • Blijf kalm. Je stem verheffen of non-verbale communicatie verscherpen, heeft een destructief effect. Behoud oogcontact en voorkom defensieve gebaren, zoals het kruizen van je armen (gesloten houding) of rollen met je ogen. Dit vergt wat oefening, je onderdrukt immers je impulsen, maar het werpt z’n vruchten op den duur af.
 • Verander niet plotseling van onderwerp. Dit wordt in veel gevallen beschouwd als een manier om de discussie in een andere richting te forceren om je ‘ongelijk’ te voorkomen of om opnieuw controle te krijgen.
 • Voorkom drogredenen. Dit zijn redeneringen die aannemelijk lijken, maar niet kloppen. Dit is niks meer dan een – veelal – onbewust gebruikt trucje om de discussie te “winnen”. Drogredenen zijn een interessant onderwerp, omdat het een menselijke eigenschap is om conclusies te trekken zonder bewijs (“Ik heb hem nooit met een vrouw op stap gezien, dus hij heeft geen vriendin.”). Wie drogredenen leert ontwijken, komt bij de kern van een argument uit en kan daardoor effectief discussiëren. Meer over drogredenen, vind je hier.
 • Het laatste punt: verlies alle genoemde waarden niet uit het oog, ook als je gesprekspartner dit wel doet. Dit om te voorkomen dat jij ook gewezen kunt worden op fouten en bovenal omdat jij de discussie wél inhoudelijk wil houden.

Basisregels voor een persoonlijke discussie

Aan een discussie met een familielid of levenspartner zijn een stuk meer emoties verbonden, waardoor de vlam eerder in de pan slaat. In de basis kun je de bovenstaande punten als framework gebruiken, maar een discussie als dit heeft in het algemeen iets meer aandacht nodig.

 • Ondermijn de zorgen van de ander niet en ga altijd in gesprek. Communicatie is alles. Altijd.
 • Laat dreigementen achterwegen. Een dreigement maakt van jou een zwaargewicht binnen de discussie, waardoor de hele boel ontwricht wordt.
 • Haal geen oude koeien uit de sloot, tenzij het waarde heeft voor de discussie.
 • Geef niet toe als je gelijk hebt en bied ook geen excuses aan indien het niet gemeend is. In beide gevallen vertoon je zwak gedrag en probeer je weg te rennen van je verantwoordelijkheden.
 • Veroordeel de persoon niet, maar wel de actie. Impliceren dat de ander op wat voor manier dan ook “slecht” is kan voor veel problemen zorgen in de toekomst van je (familie)relatie of vriendschap.
A gentleman takes the high road

21-01-2018 - Leroy van den Berg