Redactie
Redactie Films & Series 9 juni 2017

Gaming Manners: waarom Dirt 4 de enige rally-game is die er toe doet

Gamen is waarschijnlijk één van je favoriete hobby’s, maar je bent druk en dus volg je de game-industrie niet meer op de voet. Geen nood: daarom is er Gaming Manners. In Gaming Manners houden Manners en game-expert Jelle van Es van Pixelcake.nl je op de hoogte van zaken die je moet weten. Vandaag: Dirt 4.

Als we kijken naar het Rally-genre dan is er eigenlijk maar één game die er toe doet: Dirt. De reeks begon ooit als Colin McRae Rally, wat vroeger tot de beste racegames behoorde, en werd wat spectaculairder toen de reeks een paar jaar geleden qua naam veranderde naar Colin McRae Rally Dirt. Daarna werd de naam van de Rally-legende gedropt en kennen we de serie als Dirt. Dirt 4 is het nieuwste deel en is deze week uitgekomen. Wij hebben inmiddels al heel wat race-uren met de game doorgebracht en daarbij heeft de titel ons geen moment verveeld.

Dirt 4 is een game die op alle vlakken goed is uitgewerkt. Het begint al met de aankleding van de game. In strakke menu’s worden de verschillende mogelijkheden die de game biedt gepresenteerd, terwijl de soundtrack ons gelijk de drang geeft om in een bolide te stappen en rond te scheuren. Daar hoef je gelukkig niet lang op te wachten. Kies de carrièremodus, selecteer de eerste race en je kunt aantonen dat jij een uitstekende racer bent.

Podiumplek

De eerste races zijn gelukkig niet heel moeilijk. Zonder al te veel objecten aan de zijkant en vele rechte stukken, lukt het je wel om heelhuids de finish te halen en te wennen aan de wegligging van de bak. De controle die je daar over hebt is overigens echt uitstekend. De game heeft geen last van auto’s die boven de weg zweven. Alles is heel direct.

Dat komt uitstekend van pas bij de races die daarna volgen. Zittend op het puntje van je stoel worden scherpe bochten met elkaar afgewisseld en moet je op de momenten dat je vol gas kunt gaan, daar ook voor kiezen. Wie behoudend wil rijden, zal in Dirt 4 niet op het podium komen.

Carrièremodus

Gelukkig biedt de carrièremodus diepgang en variatie. Diepgang vind je in de voortgang die je boekt. Door races te winnen verdien je geld en ga je in levels omhoog. Daarmee kun je dan weer nieuwe auto’s kopen en geld investeren in jouw team. Een goede pr-medewerker geeft je toegang tot betere en lucratievere sponsorcontracten, terwijl het aannemen van betere engineers zorgt dat de prestatie van je motor verbeterd wordt.

Variatie vind je vervolgens weer in het feit dat er ook andere takken van rallysport zijn. Zo kun je in Landrush scheuren met buggy’s over zandbanen met diverse tegenstanders en moet je in Rally Cross met een aantal tegenstanders rondes op een klein parcours afleggen. Daarbij moet je minstens één keer een alternatieve en langere route pakken.

Doe je dat in de eerste ronde, dan moet je beginnen aan een inhaalslag. Stel je het uit en moet je het op het laatst doen terwijl je voorsprong klein is, dan kan dat alsnog de overwinning kosten. En voor de echte liefhebber is er nog de Historic Rally, waar je met klassieke bakken mag scheuren.

Naast je carrièremodus zijn er nog tal van andere races die op je wachten en vind je er online challenges. Het totaalpakket dat Dirt 4 is, maakt indruk en heeft ervoor gezorgd dat wij al een aantal dagen met plezier rondscheuren. Dirt 4 is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Reageer op artikel:
Gaming Manners: waarom Dirt 4 de enige rally-game is die er toe doet
Sluiten