Dining Manners: duurzaam genieten van het beste uit Holland bij Persijn

Heerlijk, eerlijk en Hollands. Met die drie woorden heb je Restaurant Persijn in één keer omschreven. Deze Dutch Eatery bevindt zich in onze hoofdstad vlakbij station Amstel en richt zich op het beste van Hollandse bodem. Van oesters uit Zeeland tot Groningse Mozzarella. Bij Persijn spelen lokale producten de hoofdrol en beleef je de Nederlandse keuken op de meest pure manier. Wij schoven aan en ontdekten dat je niet naar het buitenland hoeft voor de beste ingrediënten.

De Hollandse bodem en de zee die ons omringt zijn prachtige bronnen om uit te putten. Combineer dat met de passie van onze boeren, tuinders, kaasmakers, slagers en andere beroepsgroepen die de mooiste producten produceren, en je kunt niet anders concluderen dan dat we het buitenland eigenlijk niet nodig hebben. Om al dat moois te eren begon Meesterkok Luc Kusters de Dutch Cuisine beweging. Een initiatief om de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

De Dutch Cuisine bij Persijn

Eén van de ambassadeurs van Dutch Cuisine is de chef van Persijn, Alexander Brouwer. Hij kookt Hollands, maar dan wel op een nieuwe manier. De zware kost maakt plaats voor licht en gezond. Het resultaat is een kaart vol gerechten waar Nederland trots op kan zijn. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de bijdrage die zij leveren aan morgen. Dutch Cuisine wil de Nederlands keuken op de kaart zetten. Nu, maar ook in de toekomst. Smakelijk en duurzaam. Die twee moeten bij Persijn in balans zijn.

Bron: Persijn

Dat zie je ook terug op de kaart, waar vooral groente een glanzende hoofdrol vertolken. Natuurlijk mogen onze runderen, varkens en wild niet ontbreken, maar groente hebben de overhand. Datzelfde geldt voor al het moois uit de Noordzee. Hollandse garnalen, kabeljauw en Zeeuwse oesters zijn in al hun glorie aanwezig, maar ze delen altijd het podium met groenten van Hollandse bodem.

Het beste van Holland

Dat zie je ook terug in de omgeving en het interieur. De omgeving is net zo Hollands en duurzaam als de gerechten die geserveerd worden. Persijn bevindt zich in het Amstelkwartier. Een bewuste buurt die de ambitie heeft om uit te groeien tot de duurzaamste wijk van Europa. Het restaurant zelf is dankzij het prijswinnende Amsterdamse designbureau TANK op een moderne manier helemaal Hollands.

Bron: Persijn

Geen klompen en Delfts Blauw, maar een stijlvol en speels interieur. De link naar Nederland zit ‘em meer in het kleurenpalet dat is geïnspireerd op de Nederlandse graanvelden. De toevoeging van hout en leer zorgt voor een warm gevoel. Een heerlijke en ontspannen plek om van de tevens schitterende gerechten te genieten, want dat is natuurlijk waar je voor komt.

Heerlijk en eerlijk

Zoals gezegd spelen Hollandse ingrediënten de hoofdrol. Om deze te laten schitteren, wil je ze zo puur mogelijk op tafel zetten. Niet alleen qua smaak, maar ook voor het oog. De signature dish die ons werd aangeraden, een tomaat gevuld met Groningse Mozzarella en basilicum uit eigen kas, is daar het perfecte voorbeeld van. Je ziet meteen wat het is, maar is in al zijn eenvoud ook een waar kunstwerk. De foto zegt genoeg.

Persijn
Bron: Persijn

Naast deze prachtige coproductie van een tuinder uit het Westland en een kaasmaker uit Groningen vind je op de kaart nog veel meer prachtige gerechten. Die altijd geïnspireerd zijn op het seizoen. Niet alleen omdat de ingrediënten dan op hun best zijn, maar ook omdat het beter is voor de toekomst. Zo zul je bepaalde vissen tijdens de kuitperiode niet tegenkomen op je bord zodat deze zich ongestoord kunnen voortplanten. Dat is heerlijk en eerlijk.

Verantwoord genieten

Van ontbijt tot diner en van een kopje koffie tot een cocktail. Persijn is van alle markten thuis en er is dus altijd wel een reden om binnen te lopen. Dat kunnen we dan ook iedereen aanraden, want verantwoord op z’n Hollands genieten is nergens zo lekker als bij Persijn.

Meer weten over Persijn? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Dining Manners: duurzaam genieten van het beste uit Holland bij Persijn
Sluiten