Redactie
Redactie Life 13 februari 2019

Dining Manners: Hollandse glorie bij het nieuwe Carstens in Amsterdam

Tegenover het Centraal Station in Amsterdam, verstopt in de Hasselaerssteeg, vind je het fonkelnieuwe restaurant Carstens. De sfeervolle brasserie huist onder het dak van het prestigieuze Park Plaza Victoria Amsterdam en is ontstaan uit een samenwerking tussen voormalig Librije-chef Maik Kuijpers en het hotel.

Het concept van Carstens staat als een huis. Allereerst de naam. Die uitleg gaat terug naar de 19e eeuw, toen het Park Plaza Victoria werd gebouwd. Een huizenblok op de plek van het hotel werd gesloopt, maar één familie weigerde te vertrekken: de Carstens. De architect van het hotel liet zich niet tegenhouden door de vastberadenheid van de familie en besloot om de twee huisjes heen te bouwen. Tot de dag van vandaag vind je de huisjes in de gevel van het pand.

Menu Carstens Amsterdam
© SHOT BY MARV (Marvin Duiker)

Restaurant Carstens: eten van Hollandse gronden en wateren

Het hotel speelt al ruim een eeuw een belangrijke rol in de hoofdstad en staat op de lijst van beschermd erfgoed. Hollandse trots dus, wat ook direct het bruggetje is naar het menu van Carstens. Op de kaart pronken gerechten die perfect aansluiten bij Hollandse tradities, maar naar een hoger niveau zijn getild door de culinaire handen van Kuijpers. Verwacht een reis door Nederland met ingrediënten uit eigen grond en wateren. Ons land is rijk aan prachtige producten en daar maakt de chefkok maar wat graag gebruik van.

Menu Carstens Amsterdam
© SHOT BY MARV (Marvin Duiker)

Zo komt het brood van de lokale bakker Maarten, boerenkazen met gelei van kweeperen uit de tuin van Lindenhoff, wordt de koffie geleverd door Amsterdamse branders en kun je smullen van kniepertjes uit de achterhoek, die gevuld zijn met het succesvolle chocolademerk Tony’s Chocolonely. De wijn komt voor een groot deel ook uit Nederland, maar ook Franse wijnen (door Nederlanders geproduceerd) op de kaart.

De hoofdgerechten draaien maar om één ding: de boerderij naar de stad brengen. Denk aan Baambrugsbig, Kamperlam, Geit, Vette Melkkoe en Weiderund, maar ook vis kan op je bord verschijnen: Kabeljauw met bloemkool en hachee jus en Schelvis in een dressing van tomaat, olijf en groene kruiden. De bijgerechten kunnen uiteraard niet onderdoen aan de oer-Hollandse gerechten: puree, stampot, boerenkool, krootjes en zelfs spruiten.

Menu Carstens Amsterdam
© SHOT BY MARV (Marvin Duiker)

Veel Hollandsers dan dit wordt het niet, maar dan wel op hoog niveau klaargemaakt. Dit hoge niveau maakt overigens geen verschil voor de toegankelijkheid van de brasserie. Het interieur oogt  modern en netjes, maar voelt toegankelijk en warm. Reserveren is vanaf heden mogelijk. Meer weten? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Dining Manners: Hollandse glorie bij het nieuwe Carstens in Amsterdam
Sluiten